Slavoniju s Dalmacijom spojila prva hrvatska električna tamburica

12:30 / 20.04.2022.

Autor: Ana Vulić/I.B./Dnevnik u podne/IMS/HRT

Prva hrvatska električna tamburica

Prva hrvatska električna tamburica

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Slavoniju je s Dalmacijom spojila prva hrvatska električna tamburica. Izradio ju je inovator iz Zadra Jurica Urbanek koji u svojoj radionici izrađuje unikatna glazbala, a u Osijeku je promovirao svoju jedinstvenu, tihu bisernicu.

Prva hrvatska električna tamburica, tiha bisernica nastala je kao plod uma gospodina Jurice kojem je u njegovu stvaralaštvu unikatnih glazbenih instrumenata pomoglo iskustvo u području automatike i robotike.

- Došla je želja da izrađujem instrument po želji glazbenika. Znači svi instrumenti u svim dućanima izgledaju isto. On ne može birati, on želi za sebe "custom", kod nas je to dozvoljeno, s tim da mu nudimo čak opciju "silente" da bude za njega sve riješeno, ističe inovator Urbanek.

Drvo pretočeno u suvremeni zvuk koji daje sviraču i neku novu kreativnu slobodu.

- Ako svirate svatove puno je jednostavnije svirati na električnoj tamburici, manje se čovjek umori, ističe ulični svirač Igor Ižaković.

A duša se odmori.

Tamburica nije jedina izašla iz Juričine radionice, ima svoje "glazbeno društvo".

- Imamo čak mandolinu koja je replika gitare za gospodina Nenu Belana, koja je dobila svoje ime mini Barbara, imamo sada i novi ukulele koji je u kamelon izvedbi što znači izmjenjivanje boja prilikom okretanja instrumenta, kazala je marja Kapović Sabolić.

I ova osječka glazba je dio priče koja nas može na trenutak isključiti i oraspoložiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!