Šest desetljeća ljubavi Smiljanke i Martina

14.02.2023.

17:30

Autor: Regionalni dnevnik/HRT/I.B.

Smiljanka i Martin Talajić

Smiljanka i Martin Talajić

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U povodu Valentinova stiže nam ljubavna priča s juga Hrvatske. Smiljanka i Martin Talajić iz Metkovića u skladnom su braku 62 godine. Iza njih su srebrna, zlatna i dijamantna obljetnica, a tajnu dugovječne ljubavi otkrili su našoj ekipi.

Na slici su mladi i zaljubljeni. Tada nisu mogli ni zamisliti da je pred njima još šest desetljeća ljubavi. Kažu da se danas ništa nije promijenilo. Vole se kao i prvog dana.

- Jako je bio zgodan, sve su ga cure željele, a ne samo cure - i žene. A ja na to nisam obraćala pažnju, znala sam da je moj Martin stabilan i da voli svoju obitelj, kaže Smiljanka.

Ljubav se rodila prije 64 godine, na svadbi od rođaka. Martin se još prisjeća njihovog pogledavanja. Počeli su se viđati i zaljubili su se.

- Ona je čuvala ovce, popela bi se na brdo i pjevala bi. I ja čujem u Splitu njen glas i ostavljam svoj posao, trčim na prvi autobus i idem se naći sa njom, kaže Martin.

Dvije godine kasnije izrekli su sudbonosno DA. U braku su dobili troje djece, unučad i praunučad. Danas su ponosni što su im inspiracija kada je u pitanju ljubav.

- Gledam ih kako se odnose, koja ljubav i briga majke o njemu. Koliko ona svaki dan ulaže u njega, znači od prehrane, brige i svega. Ja to gledam svaki dan, to baš živim zajedno s njima, kaže kćer Vilma Martić.

U kriznu sedmu godinu braka ne vjeruju. Najveća bračna kriza kažu bila im je kad nisu pričali dva sata. Za svako Valentinovo Martin kupi svježe ruže, no pokloni im nisu važni koliko njihova ljubav.

- A kad smo se ženili nismo imali niti dva tanjura, ni žlice ni viljuške, sve smo to mi nabavili, od sitnica smo sve nabavili, a danas mladi žele sve imati, od sitnice do kuće. Nemoguće je to, kaže Martin.

Od svojih bračnih godina koje su okrunjene i dijamantnom obljetnicom ne mogu izdvojiti najbolju, a novim parovima dijele savjet za što uspješniji brak.

- Mir, ljubav, Bog nek bude s njima da ga ne zaborave. to im ja poručujem i ne znam što bi im više rekla, poručuje Smiljanka.

- Mi se svako jutro poljubimo i dan danas u 88. godini, kaže Martin.

Zvuči jednostavno, a slažu se i kako treba pronaći pravu osobu. Tada ljubav nije teško njegovati. Najbitnije im je zdravlje kako bi u svojoj sreći uživali još godinama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!