Snježana je Žena Hrabrost

02.10.2021.

07:01

Autor: Leo Škrinjarić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Snježana Šimanović

Snježana Šimanović

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Snježana Šimanović nakon smrti supruga ostala je s troje djece od kojih je najmlađe s cerebralnom paralizom nepokretno u krevetu. Unatoč obiteljskoj tragediji nastavila je sa sinom Hrvojem obrađivati 25 hektara vlastite zemlje i uzgajati domaće životinje.

Snježana je ujedno i kandidatkinja za najuzorniju hrvatsku seosku ženu iz Virovitičko-podravske županije, a izbor ovogodišnje nositeljice tog prestižnog priznanja održat će se ovog vikenda u Pitomači.

Na obiteljskom ekološkom imanju u Čačincima Snježana i sin Hrvoje uz razno voće uzgajaju 22 koze, kokoši, guske, patke, svinje i zečeve. Kozje mlijeko prodaju na kućnom pragu, a proizvode i nagrađivani kozji sir te različite inovativne proizvode od kozjeg mlijeka.

- Radim sireve u nešto manjem obimu, ali radim iste one sireve kao što sam radila i prije dok sam više hodala po sajmovima i savjetovanjima. Ti svi sirevi su dobili prestižne nagrade, zlatne plakete, srebrne, brončane. Tri šampionata, dvije zlatne medalje za inovaciju. Proizveli smo i kozji kulen, to su izričito naše recepture, priča Snježana.

Hrvoje je napustio posao u Zagrebu i vratio se na obiteljsko imanje kako bi pomogao majci. Ondje obrađuje zemlju i brine se za životinje, a vodi i prodaju te promidžbu gotovih proizvoda putem interneta. Planira tu i ostati, jer je svoj na svome, kaže.

Snježana je veliki borac jer uza sav posao na imanju vodi brigu o nepokretnoj 37-godišnjoj kćeri Doroteji koja je rođena s cerebralnom paralizom. Trudi se olakšati joj i ponosna je, kaže - na svaki trud svoje kćeri. Hrvoje naglašava kako takav život nije lagan. Divi se majci koja uspijeva držati sve konce u rukama.

Snježana je izučena slastičarka i uza sve još izrađuje i torte, a zbog svih navedenih vrlina kandidatkinja je Virovitičko-podravske županije za najuzorniju hrvatsku seosku ženu. Nakon jednogodišnje stanke zbog pandemije COVID-a, izbor će se održati ove subote u Pitomači, a titulu je protekle dvije godine nosila Svetlana Bastalić iz Dinjevca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!