Sova kućni ljubimac obitelji Androlić

03.02.2023.

07:08

Autor: Suzana Balen/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Sova kućni ljubimac obitelji Androlić

Sova kućni ljubimac obitelji Androlić

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Poznato je da ljudi vole svakojake kućne ljubimce. A ponekad se oni jednostavno i sami usele, a ljubav neplanirano dogodi. Tako u kući obitelji Androlić u Gornjem Dragancu pokraj Čazme živi jedna sova. Sova Aris ne želi odletjeti iz svog - novog doma.

Lakiranje kandži sovi - u obitelji Androlić sasvim je normalna stvar. 

- Slučajno je tako ispalo. Jednom kada sam lakirala sebi nokte, on je bio kraj mene, probali smo i svidjelo mu se, smije se Melita Androlić, udomiteljica sove, Gornji Draganec.

A odakle sova u kući? Lani je u svibnju pala iz gnijezda kao beba. Androlići su pozvali vatrogasce da je vrate. No, nakon četiri dana opet isti slučaj. Onda su je udomili, mazili i othranili. I sada jednostavno ne želi otići. 

- Ispočetka je bio plan da ćemo ga odvest u zoološki vrt, međutim, nismo mogli odmah, pa su se djeca zaljubila u njega i eto, ostao je, govori Melita.

Osjeća Aris da mu je gazdarica "šaptačica pticama". Kao dijete, u školu je potajno nosila patku, u odrasloj dobi već je spašavala ptice, jedna je njezina roda u zagrebačkom zoološkom vrtu.

Melitin mlađi sin Matej kaže kako je sova 75 posto njegov - zbog ljubavi koju mu pruža.

- Mama ga dosta čuva, pere mu sobu, a ja sam da mu dam društvo, ljubav, rekao je Matej Androlić.

Nije nimalo lako čistiti za sovom, a niti jeftino hraniti je. Svaki dan ujutro i navečer jede sirovu piletinu. No, nije on jedini ljubimac u kući Androlićevih. Ovdje je mini zoološki vrt.

- Imamo hrčkicu Maru, psa Arona, dvije mačke, zlatne ribice. Slažu se svi osim što bi svi pojeli Maru, smije se Melita.

Zbog tog izvrsnog suživota i topline doma, iz kuće Androlićevih, tako ni divlja životinja - sova Aris jednostavno ne želi otići. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!