Spas od ljetnih vrućina mnogi pronalaze u Gorskom kotaru

16.07.2022.

16:20

Autor: Danijela Minić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Spas od ljetnih vrućina mnogi pronalaze u Gorskom kotaru

Spas od ljetnih vrućina mnogi pronalaze u Gorskom kotaru

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Spas od ljetnih vrućina ovih dana mnogi pronalaze u Gorskom kotaru, koji u posljednje dvije godine ostvaruje turističke rezultate gotovo kao prije pandemije. Javnim i privatnim ulaganjima nastoji se postići da Gorski kotar postane cjelogodišnja destinacija, no bez pomoći sa strane goranski gradovi i općine ne mogu ostvariti sve kapitalne projekte zacrtane masterplanom razvoja goranskog turizma.

Kanjon Kamačnik, Nacionalni park Risnjak - oaze zelenila i mira.

- Priroda je ovdje zaista predivna. Prvi smo put u Hrvatskoj i zapravo tek istražujemo što bismo ovdje sve mogli razgledati. Nacionalni park Risnjak pronašli smo putem interneta, rekla je Tamara, gošća iz Njemačke.

Uz jednodnevne izlete gosti biraju i privatan smještaj visoke kategorije. Na tržištu je najpoželjniji i odgovara trenutačnom zanimanju gostiju za ovaj kraj.

- Mi u posljednje dvije godine bilježimo turističke rezultate gotovo kao 2019., nekakvih 99 posto u odnosu na 2019., a kako sada stvari stoje 20 posto nadmašujemo te rezultate, rekao je Petar Hrg, direktor TZ-a Gorskog kotara.

U želji da gostima ponude nove sadržaje, u tijeku su i javne investicije. No, općine i gradovi ne mogu sami financirati kapitalne projekte poput skijališta i sanjkališta. Gorani tu mnogo očekuju od države i europskih fondova. Na taj su način Fužine počele izgradnju edukativne staze oko jezera Lepenice. Kad bude završena, bit će duga 12 i pol kilometara.

- Ova investicija je koštala oko milijun i 100 tisuća kuna, gdje smo uspjeli uredit pristanište, šetnicu koja ide 2 kilometra ovdje uz jezero Lepenica, odmorište za mlade i djecu gdje su sportske sprave i dječje igralište i naša plaža koja je tu već poznata naša rivijera, kaže David Bregovac, načelnik Fužina.

U Vrbovskom se priprema izgradnja posjetiteljskog centra na Kamačniku, obnovljena je etno kuća Mance koja će biti info centar i društveni dom. Europskim novcem obnovljeni su i frankopanski kašteli, uvršteni u turističku ponudu.

- Cilj je da se sa čitavom kulturno-turističkom rutom stvaraju razni izleti kombinirajući lokacije, ono što je posjetiteljima najinteresantnije, ističe Sonja Šišić, pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a.

Ostvarenjem kapitalnih investicija zacrtanih i masterplanom razvoja goranskog turizma, Gorski kotar napokon bi imao ozbiljne turističke sadržaje koji bi utjecali i na demografsku sliku toga kraja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!