Špilja Samograd zimi skriva posebnu ljepotu

29.01.2022.

07:05

Autor: Mario Kurevija/Regionalni dnevnik/HRT

Zimska ljepota u špilji Samorad

Zimska ljepota u špilji Samorad

Foto: Regionalni dnevnik/IMS / HTV

Špilja Samograd u Perušiću zimi skriva posebnu ljepotu. Iako je zbog sigurnosti u ovo doba godine zatvorena za posjetitelje, zaposlenici imaju posla.


Temperaturni minusi koji se vežu uz lička jutra imaju i svoj prepoznatljivi zvuk. Opasno je spuštati se zaleđenim subištem, no i to je dio posla. Dočekale su nas ledene skulpture oblikovane kapljicama vode - kao iz nekog znanstveno-fantastičnog filma.

- Sve ovisi o tome koliko je jaka zima, odnosno koliki je broj dana u minusima. Mora biti malo niži minus da bi se voda unutar same špilje, odnosno na ulazu - zaledila, objašnjava Jelena Milinković, ravnateljica Pećinskog parka Grabovača.

Temperatura u spilji varira samo za stupanj; ovisno o vanjskim faktorima. Posljednje tri godine aktivno se prati stanje.

- Postavljeni su parali na posebna mjesta u špilji kako bismo vidjeli kako se kreće temperatura tijekom godine, utječu li posjetitelji na to ili samo prirodni procesi, objašnjava Mario Paral, stručni suradnik.

A to je posebice bitno ako se uzme u obzir da je u prošloj godini zabilježen velik porast broja posjetitelja, posebice domaćih turista. Prošlu je godinu Pećinski park Grabovača, kaže Jelena Milinković - posjetilo oko 10 tisuća ljudi, što je porast od oko 60 posto.

Park je dobio više od 400 tisuća kuna iz europskog fonda solidarnosti za projekt zaštite prirode. U sklopu projekta okupit će se 40 volontera iz različitih europskih zemalja. Koji će uživati i raditi u jedinstvenom spoju prirode i spilje Samograd.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!