Laureat "Držića" Špišić: Pišem deset sati dnevno

03.04.2023.

10:24

Autor: Željka Živković/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

Davor Špišić

Davor Špišić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Još jedan uspjeh osječkog dramatičara, scenarista i novinara Davora Špišića. Među šestero ovogodišnjih dobitnika Nagrade za dramsko djelo "Marin Držić", njegova biografska drama 'Žena himna' odabrana je kao najbolja među 60-ak dramskih tekstova koji su pristigli na natječaj Ministarstva kulture i medija. 

To je njegov šesti Držić i treći put osvojeno prvo mjesto, a po dojmove je kod Davora Špišića došla ekipa Vijesti iz kulture:

Konkurencija je bila žestoka, a čestitke i duhoviti komentari stižu sa svih strana:

- Od tih šest, to je treće zlato što bi se reklo, već su mi rekli da sam k'o Janica Kostelić, priča nam Davor Špišić.

Nagradu je dobio za rukopis "Žena himna", "zrelu, dramaturški vještu i inovativno izgrađenu biografsku dramu o Pauli Preradović, hrvatskoj književnici, unuci Petra Preradovića, koja je zapamćena kao autorica austrijske himne."

Dramu o politici kao sudbini žiri je ocijenio kao "originalan dramski predložak koji nudi zahvalan materijal za kreativno čitanje na sceni."

- Kad sam počeo otvarati sudbinu, tu svega ima za pisca, pravi rudnik: od pitanja nacionalnog identiteta, pitanja ženskog položaja na prijelazu 19. u 20. stoljeće, svi mogući ratovi, raspadi, carstva, komentira Špišić.

Paula Preradović

Paula Preradović

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Riječ je o drami s četiri ženske uloge, što mu je posebno drago. I dalje je ženskih lica u kazalištu, na filmu i televiziji, kaže, premalo:

- Čini mi se da još uvijek autori izbjegavaju pošteno „zaorati“, pogotovo muškarci, u žensko biće stoga sam isto jako sretan, jako radostan da sam napravio dramu samo za 4 junakinje i mislim da će glumice kojima dođe u ruke biti presretne kojima dođe u ruke, ističe Špišić.

Kako se čini, djelo će na scenu - brzo. Pregovori traju, a bit će riječ o trostrukoj koprodukciji koju će režirati Robert Raponja koji je i zaslužan što je autor izabrao baš tu priču. Davor Špišić i dalje stvara. Piše deset sati dnevno jer, kaže, to je jedino što zna.

- Svaki dan gledam proizvesti nešto, makar u ponoć obrisao kao potpuno neiskoristivo, kaže Špišić.

I zanimljivost za kraj - Davor Špišić nema ni radnu sobu, ni radni stol, a kada piše, voli buku.

- Mora biti sve popaljeno - tv, linije, jednostavno selim laptop od kuhinjskog šanka do stola za ručavanje ili trosjeda, otkrio nam je Šipišić.

Dok nagrađeni tekst ne osvane na pozornici, Špišić će se na nju popeti uskoro, 21. travnja, kako bi na početku Marulovih dana u Splitu primio svog šestog "Držića". 

Davor Špišić

Davor Špišić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!