Stara zgrada u središtu Vodnjana dobit će novo ruho

20.04.2023.

07:00

Autor: Senka Mošnja/Regionalni dnevnik/HRT

Stara zgrada u središtu Vodnjana

Stara zgrada u središtu Vodnjana

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Smještena u centru grada Vodnjana na izrazito atraktivnoj lokaciji stara škola Astra godinama je propadala. Jedno je vrijeme bila i u privatnom vlasništvu no nakon nekog vremena ona završava na javnoj dražbi. Kao jedini ponuditelj na dražbi javlja se grad i vraća ju u svoje vlasništvo.

Golemo zdanje, smješteno uz glavnu cestu na ulazu u Vodnjan, izgrađeno za potrebe vojske u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije, s vremenom je mijenjalo namjenu. No gotovo 2 desetljeća zjapi prazno.

- Tamo je bila škola, tamo mi je sin išao u školu. Onda je bila Astra poslije i od tada je prazno. Neka ostane Gradu Vodnjanu, ja sam za to, rekao je mještanin Stjepan Mikletić.

I doista, više od 4.000 m2 unutarnjeg i vanjskog prostora otkupio je grad za 8,5 milijuna kuna.

- Uspješno smo kupili zgradu. Radimo već 6 mjeseci i odobren nam je kredit od strane države preko HBOR-a, objasnio je gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio.

Vodnjanci zadovoljni. Osobito nakon što su i Dani maslinovog ulja, umjesto u šatoru, prvi put upravo ondje održani.

- Nećemo trebati iznajmljivati šator, veliki novci su se davali za iznajmljivanje tog šatora. Ovako će biti naše, gradsko, rekao je mještanin Boris Radošević.

A gradske su vlasti itekako svjesne da ih je razvoj turizma u Istri - dosad zaobilazio. No, to bi se, nadaju se, moglo promijeniti izgradnjom središta za edukaciju u području enogastronomije.

- Vidimo da nama sigurno fali 50 vrhunskih chefova, da ne govorimo da nam fali i preko 200 konobara, voditelja lokala. Tako da, ako želimo ići u to, moramo si i pripremiti ljude za to, rekao je Pastrovicchio.

U gradu s najvećom crkvom u Istri, koja još čuva 370 relikvija svetaca, žele razvijati i sakralni turizam.

- Mislim da cijela Istra ima što pokazati što se tiče sakralnog. Mi bi voljeli da je Vodnjan jedan centar što se toga tiče i tu isto možemo razgovarati o edukacijama samih turističkih vodiča, ljudi koji će prezentirati takve proizvode, dodao je Pastrovicchio.

Izradit će, kažu, studiju koja bi trebala utvrditi iznos ulaganja i povrata uloženog, predstaviti je građanima i odlučiti. Proračun od 50 milijuna kuna nadaju se da će povećati i prihodima od manifestacija i sajmova u dosad neiskorištenom prostoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!