Što učiniti ako naiđete na roj pčela?

26.10.2022.

07:02

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Znate li što treba učiniti ako se u prirodi suočite s rojem pčela, a u blizini nigdje ni pčelara ni pčelinjaka? Odgovor Hrvatske pčelerske službe je jednostavan: nazovite 112 i pčele će biti zbrinute. Istodobno upozoravaju da se one ne smiju uznemiravati. Samo je šest šibensko-kninskih članova službe za spašavanje u ovoj godini imalo 50-ak takvih intervencija.

Hrvatska pčelarska služba na usluzi je građanima 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini. Radni alat im je usisavač, posebno napravljen za "radišne zujalice".

U šibensko-kninskoj podružnici rade šestorica pčelara. Najviše posla imaju u urbanim sredinama.

Ante Bulat iz Hrvatske pčelarske službe 112 objašnjava da oni pomažu ljudima kada pčele uđu u brodove i kuće. Opća je panika, kaže, kada se u proljeće ili ljeto pojavi roj pčela.

No najbitnije je da se – pčele ne uznemiravaju, jer može biti bolno. Tonči Mrša iz Hrvatske pčelarske službe 112 napominje da je pčele najbolje ne dirati već zvati stručnu pomoć.

U dvije godine na području županije "ulovili" su 100-ak rojeva i sve do zadnjeg ih udomili.

- Nekad pomažemo mladim pčelarima koji žele nabaviti pčele, pomažemo pčelarima koji su imali gubitke, koji su ostali bez pčelinjih zajednica, dodaje Žarko Pervan, županijski koordinator Hrvatske pčelarske službe 112.

Pčele ovise o klimi. Ona se doduše mijenja, pod utjecajem čovjeka i na štetu pčela. A bez pčele - nema života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!