Umjetnom inteligencijom protiv komaraca

20.05.2023.

06:59

Autor: Igor Rotim/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Komarac

Komarac

Foto: HTV / HRT

Komarci u Slavoniji i Baranji ozbiljno narušavaju kvalitetu života posebno u kišnim godinama poput ove. Ciljano tretiranje koje nije jeftino, trebalo bi olakšati digitalno praćenje populacije letećih napasnika putem internetskog sučelja. Sustav su, u sklopu trogodišnjeg projekta, osmislili stručnjaci s osječkog Odjela za biologiju u suradnji s kolegama s Instituta "Ruđer Bošković".

Godine mukotrpnog rada u laboratoriju osječkog Odjela za biologiju uložene su u proučavanje komaraca. Dio rezultata ugrađen je u internetski sustav koji na vrijeme predviđa mjesta na kojem će se pojaviti leteći napasnici te njihov broj.

- Aplikacija koja omogućuje ljudima koji su zaduženi za tretiranje komaraca, za sprečavanje ovakvih pojava kao što se sad događa, na vrijeme da reagiraju, dakle ona omogućava da se 14 dana ranije predvidi kada treba točno tretirati, rekao je Branimir Hackenberger Kutuzović, voditelj projekta, Odjel za biologiju Osijek.

S pomoću aplikacije izbjegava se nepotrebno tretiranje koje može izazvati pojavu i više komaraca u zraku. Troškovi tretiranja smanjuju se, a cijeli posao postaje transparentan.

- Predviđeno je da ona bude besplatna. Predviđeno je da nju mogu slobodno koristiti sve lokalne samouprave, svi dionici tretiranja komaraca i da ona nudi jednu transparentnost, što se to radi, s čim se radi, kako se tretira, objasnio je Hackenberger Kutuzović.

Pomoć umjetne inteligencije 

Fiziološki razvoj modela komarca i predviđanje njihova širenja u prirodi, uz korištenje strojnog učenja i umjetne inteligencije osmislili su stručnjaci Instituta Ruđer Bošković. 

- Jedan opisuje što se dešava s jedinkom i kako se ona razmnožava. Jedan dio opisuje što se dešava s okolišem. Onda iz ta dva dobijemo ukupan broj jedinki i to se onda dalje modelira kako se one kreću kroz prostor, kazao je Tin Klanjšček, Institut Ruđer Bošković, Zagreb.


U Osijeku ih ima

Na prostoru Osijeka već lete u velikom broju.

- Sukladno prognozi, očekujemo i aviotretman iznad cijelog grada. Dakle to je također razlika u odnosu na prethodne godine kad avion nije letio iznad grada, rekao je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

U godini nikad povoljnijoj za komarce, znanost bi mogla pomoći da ljeto u Slavoniji ipak bude podnošljivo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!