Šumski med - slatki ambasador goranskoga kraja

03.09.2022.

23:18

Autor: Željka Lopac Purković/Dnevnik/IMS/HRT

Šumski goranski med

Šumski goranski med

Foto: Dnevnik / HTV

Najslađi rujanski festival Gorskoga kotara je Medun Fest u Liču, u općini Fužine. Posvećen je goranskom šumskom medu, vrhunskom proizvodu marljivih pčela.

Medun je jedna od najzdravijih namirnica. Pomaže revitalizaciji organizma. Sadržava čak dvanaest puta više minerala od nektarnog meda.

- Dobio je oznaku izvornosti Gorskoga kotara. On je izuzetno kvalitetan proizvod. Pun je folne kiseline, aminokiseline, antioksidansa, željeza i preporučuje se ljudima da ga konzumiraju kao jedan zdrav proizvod, kazala je Silvija Sobol, direktorica Turističke zajednice Fužine. 

I upravo je to u fokusu dvodnevnog festivala. Učiti možete od predavača, ali i proizvođača. 

Pčelar Damir Zanoškar tvrdi da su nutricionističke vrijednosti meda izrazito značajne.

- Bogat je mineralima i vrlo je ljekovit. Njemačka i druge sjeverne države daleko ga više cijene od bilo kojeg drugoga meda, dodao je. 

Zanimljivo je da medun sadržava kombinaciju šećera koja je u prirodi jedinstvena. Zbog svega toga medun ili medljikovac postao je slatkim ambasadorom goranskoga kraja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!