Sve je više pčelara i košnica, a meda sve manje

25.01.2022.

12:11

Autor: Nikolina Gerek/T.D./Dnevnik u podne/IMS/HRT

Pčelari

Pčelari

Foto: Dnevnik / HRT

Pčelarima ne teku med i mlijeko. Sve je više pčelara i košnica, a meda je sve manje i to ne samo zbog klimatskih promjena. U Primorsko-goranskoj županiji aktivno je 250 pčelara sa 7 tisuća košnica. I dok su zadovoljni državnim poticajima u plavom dizelu, tehničkoj pomoći prihrani i lijekovima za pčele, problem im stvara turizam.

Pčelare Liburnije ne muče pesticidi već manjak zemljišta. Jedan od najstarijih pčelara, Slavko Suzić, dio košnica mora iseliti iz Brseča zbog izgradnje igrališta za golf.

- Moj pčelinjak će baš biti tamo gdje je recepcija. Tamo funkcionira još najviše sedam pčelara oko moga pčelinjaka, istaknuo je Slavko Suzić, član Pčelarske udruge "Milutin Barać" iz Rijeke.

A seljenjem u više predjele Učke, gube kvalitetnu pašu.

- Sve miješani medovi, smilje, medun, kadulja u jako puno drače. To su medovi koji će nestati iz naših ukusa, dodao je Suzić.

I k tome još se i netolerantni turisti i vlasnici okolnih vila žale na pčele oko bazena, čemu svjedoči jedan od mlađih profesionalnih pčelara.

- Već neko vrijeme promatram pčele na bazenu koji je meni u susjedstvu i ne dolaze na vodu koja je pravilno tretirana. Znači, pčele neće na vodu koja je tretirana kemikalijama, idu samo na čistu vodu, rekao je Ivica Fajdetić, predsjednik Pčelarske udruge "Milutin Barać" iz Rijeke.

Kako pčele ne bi ostale bez paše, osim u Gorski kotar, pčelari s Liburnije sele košnice i na Banovinu. 

- Pčelari iz naših krajeva dosta uzimaju posjede i kuće u unutrašnjosti koji su dijelovi dobro pokriveni s pašama, medonosnim pašama, istaknuo je Fajdetić.

Sinergiju turizma i pčelarstva oni vide u apiturizmu i posebno apiterapiji koje na Kvarneru još nema.

- To vam je sistem košnice koje su putem cijevi spojene u prostoriju gdje imate jedan dišni sustav i vi udišete zrak iz košnica direktno. Znači, kako ima puno turista, treba se malo potencirati u tome, rekao je Ivica Barak, član Pčelarske udruge "Milutin Barać" iz Rijeke.

I slažu se, svu populaciju pčela trebalo bi zakonski zaštititi. A med kupovati kod provjerenog ili isključivo svojeg pčelara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!