Sve veći broj korisnika projekta Crvenog križa "Pomoć u kući"

07.02.2023.

07:05

Autor: Višnja Ružojčić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Crveni križ

Crveni križ

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Devedesettrogodišnja baka Jela iz Slavonskog Broda sretna je starica. Živi sama, ali ima dobre susjede i prijateljicu gerontodomaćicu koja ju redovito obilazi. Ne samo po selima nego i u gradskim četvrtima sve je više osamljenih staraca. Program "Pomoć u kući" kojega provodi Crveni križ - jedan od onih projekata koji život i u trećoj dobi čine ispunjenim i svrhovitim. 

- Dam joj doručak, lijekove, smije se Ivanka Čelebija gerontodomaćica iz Gradskog društva Crvenog križa Slavonski Brod. 


Devedesetrogodišnju Jelu pamet i zdravlje dobro služe. Slabije vidi. Ivanka joj pomaže i liječi usamljenost.


- Ona će živa u raj. To nitko ne bi došao… nedjelja ujutro i subota odspavao bi...kad evo nje. Ona ide, kazala je Jela Sarić iz Slavonskog Broda. 


Gerontodomaćice Crvenog križa obilaze osamdesetak staračkih domaćinstava u Slavonskom Brodu i okolici.


- S bbzirom na to da su najčešće sami i da su im djeca izvan Broda, čak i udaljeni u drugim zemljama i ti kontakti rjeđi. Kao što je i naša baka Jela rekla - rijetko tko dolazi, rekla je Mirjana Matanović, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Slavonski Brod


Slavonska sela bez mladih još su tiša. A kad samoća pritisne znaju stariji mještani i odlutati od kuće pa se nerijetko u potragu uključuje i Gorska služba spašavanja.


- To se povećava. Iz godine u godinu imamo sve veći broj takvih potraga. Teške su jer se radi o teško pristupačnim područjima. Znaju potrajati i nekoliko dana, rekao je Karlo Olić iz HGSS-a Slavonski Brod.  


 Većina ih završi sretno, ali ozbiljna su opomena.


- Otuđenost je porasla i možda bi trebalo poraditi da mlade učimo tome. Da ih senzibiliziramo za naše starije generacije, kazala je Matanović. 


- Njima je uvijek potrebna ta pomoć, razgovor. To mislim da im je najbitnije u svemu, kazala je Iva Cindrić, referentica za socijalnu djelatnost Gradskog društva Crvenog križa Slavonski Brod. 


 Kad razbije tišinu - smijeh još dugo grije srca. A besplatan je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!