Deset žena brine o starijim Goranima, a stvaraju se i prijateljstva

01.02.2023.

07:05

Autor: Ivana Perić/Dnevnik/I.B./HRT

Pomoć starijima u Gorskom kotaru

Pomoć starijima u Gorskom kotaru

Foto: HRT / HTV

Od početka studenog prošle godine deset žena s područja Delnica i Mrkoplja brine o 78 korisnika uključenih u projekt "Pružimo ruke". U projektu su žene zaposlene tek šest mjeseci pa i korisnici i gerontodomaćice priželjkuju da traje malo duže.

Mare Ružić i Ljubicu Lakotić spojio je projekt Crvenog križa - "Pružimo ruke". Puno mi to znači, kao da mi je došao anđeo s neba, kazala je gospođa Ružić.

Gospođe Mare i Ljubica s vremenom su se sprijateljile. Mare s nestrpljenjem čeka Ljubičin dolazak. Obiđe je tri puta tjedno, bez obzira na vremenske prilike.

- Najprije joj kažem da nam spremi cappuccino, a onda mi donese drva, pomete, poredi kuću pa čak i skuha ako je potrebno, kaže Mare.

Gerontodomaćica Ljubica Lakotić sudjeluje u projektu od samog početka i skrbi se za šestero korisnika.

- Prije dvije godine, kada je bio prvi projekt, prijavila sam se. Ne mogu reći da je loše. Uvijek sam u drugoj kući, kazala je i dodala da dnevno obiđe i po 3-4 kuće.

Kada projekt završi, prijateljstva ostaju. Ljubica ne zaboravlja svoje korisnike i uvijek je tu za njih.

- Vrlo je kratak projekt, žene su šest mjeseci zaposlene, a to nije dobro za krajnje korisnike jer njima treba i dalje pomoć i pažnja, pa i kavu da imaju s kim popiti. Nije to samo donijeti drva, očistiti snijeg nego socijalizacija i društveni kontakt, objašnjava ravnateljica Crvenog križa, Delnice Snježana Krizmanić.

Stoga se što prije nadaju četvrtoj fazi koja bi trebala trajati dvije godine. Korist od toga je obostrana. Naime, cilj je projekta, koji se u potpunosti financira iz Europskog socijalnog fonda, pružiti pomoć starijima i to zapošljavanjem žena koje su dugotrajno na Zavodu za zapošljavanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!