Svinjokolja po starinski, druženje i čuvanje starih običaja

07:00 / 17.02.2022.

Autor: Ines Milanković/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Svinjokolja po starinski, druženje i čuvanje starih običaja

Svinjokolja po starinski, druženje i čuvanje starih običaja

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Članovi kulturno umjetničkog društva Čakovci organizirali su svinjokolju po starinski, uz druženje želja im je od zaborava sačuvati stare običaje. U KUD-u njeguju mađarske narodne pjesme i plesove, a na ručak i svinjokolju su pozvali cijelo selo. U Čakovcima su čuvari tradicije ponosno oživjeli stare običaje. U ranu zoru zapalili su vatru, ugrijali vodu za obarine i zasukali rukave. Sa željom da se selo okupi i uz pjesmu druži - članovi KUD-a organizirali su svinjokolju "po starinski".

 - Bolje da umre selo nego običaji. Ovo se radi baš na stari način. Znači, od samog početka kolinja pa do kraja- na podu, fizičkim radom, rekao je načelnik općine Tompojevci Milan Grubač.

- To me podsjeća na djetinjstvo ipak imam 62. godine. Obnavljamo koliko je moguće i da okupimo narod i djecu i mladež. Selo je skoro prazno i ako nema ništa nitko se s nikim ne druži, poručio je Franjo Buljak.

- Pokušavamo to kao stariji još da prenesemo, barem u zapis da bi mladi vidjeli kako se nekad radilo, to je tradicija jedna od davnih dana, dodao je harmonikaš Franjo Toth.

Nedostaje im tek zima, kakva je nekad bila. 

- Fali nam snijega, nekad se u najveću zimu klalo, kad se nije radilo nešto i ja mislim da fali nešto za popiti ljudi Božji, naglasio je Mijo Horvatović.

Posla ima za cijeli dan - valja ispeći stotine krofni, prirediti kobasice, švargle, slanine, otopiti čvarke.

- Koja je tajna dobrih čvaraka?

- Da su dobro ispečeni, hrskavi, još malo dok pusti mast, onda se doda mlijeko, poručio je Karlo Haupt.

A za dobru kobasicu, kažu znalci - bitni su omjeri. - Dobra paprika, paprika je domaća, sol, papar, bijeli luk, naša srijemska kobasica podržava da ide malo više bijelog luka, dvadeset posto masnoća, istaknuo je Damir Vukušić.

Na druženje i kušanje svježih delicija - pozvano je cijelo selo.

- Uvijek možemo ispeći onoliko koliko ljudi dođe. S obzirom na to da je mjesto malo, nama kad dođe četrdeset, pedeset ljudi to vam je dvadesetak posto, to je ogromno, rekao je predsjednik KUD-a "Čakovci" Janoš Kery.

I sve dok ima volje - ima i načina kako okupiti i oživjeti selo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!