Tunel Dingač preporodio pelješki kraj

17.02.2023.

07:04

Autor: Sandra Lacković/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Tunel Dingač

Tunel Dingač

Foto: HTV / HRT

Prije gotovo pola stoljeća prokopan je tunel Dingač koji povezuje Potomje s najpoznatijim pelješkim vinogorjem Dingač. Preporodio je cijeli kraj. No tijekom hladnih zimskih dana iz tunela vreba ledena opasnost. 

Potomje - mjesto na Pelješcu s tristotinjak stanovnika. Većina se bavi vinogradarstvom i vinarstvom. Od mora ih dijeli 400 metara dug tunel Dingač. Prokopan prije gotovo pola stoljeća, preporodio je cijeli kraj. S druge strane najpoznatije je pelješko vinogorje Dingač.  

- Prije nego je taj tunel bio prokopan išlo se preko vrha i trebalo je s magarcima sat vremena dok se dođe dole do mora i do tih vinograda, sjeća se Pavo Miličić, vinar.

- U Dingaču je taj naš najpoznatiji plavac koji daje vrhunsku kvalitetu. Ogromne temperaturne razlike koje njemu daje velika insolacija daje mu tu posebnu kvalitetu, istaknuo je Zvonko Madirazza, predsjednik MO Potomje.

Kraju vrhunskih vina, tunel je otvorio nove mogućnosti - pa i razvoj turizma. 

- Danas u mjestima koja pripadaju Potomje Dingač Borak i Dingač Potočinama imamo preko 100 obiteljskih kuća i apartmana gdje ljeti ostvarimo znatan broj noćenja, a u zadnjoj sezoni 30 000 noćenja, naglasio je Pavle Andričević, član Općinskog vijeća Orebić.

Zbog svog položaja Potomje je često najhladnije mjesto na jugu Hrvatske. Medijsku pozornost ovih su dana izazvale fotografije ledenih siga koje vise sa svoda tunela. Mještani kažu - uobičajena je to pojava kad se temperature spuste ispod nule tijekom zimskih dana.   

- To se svaku godinu dogodi jer je ovo kraški teren. Kada je veća količina oborina, sve se to slijeva dolje i kada zahladi, normalno da se stvore sige, skandaleti kako mi to rečemo, ali to nije nikakav problem, nikome se nije ništa dogodilo, govori Miličić.

- To je učestala pojava zbog tih temperaturnih inverzija. Brigu o tunelu, kao i pristupnim cestama u naseljima u Dingaču vodi Općina Orebić. Tunel je nedavno obnovljen, postavljena nova asfaltna ploha i nova moderna rasvjeta, naglašava Andričević.

- Nikad nije bilo nekih velikih problema, komunalno poduzeće to rješava, rekao je Madirazza.

Tunel je očišćen - sige nismo zatekli. Pa iako su mještani naviknuli na zimske opasnosti - opreza ipak nikad dosta.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!