I ljubitelji kamenica u Istri došli su na svoje. U toj dragocjenoj morskoj delikatesi mogli su uživati upravo na mjestu uzgoja - u Limskome zaljevu. Posjetiteljima su se kamenice po promotivnim cijenama nudile upravo u ovo vrijeme kada su najpunije i najbolje.
U Limskom zaljevu prava fešta od kamenica. Servirale su se sirove, tek izvađene iz mora. I otvarale gostima tik prije konzumacije.
Ovdje je nazivaju oštrigom i ova je limska specifična. Tamnije je zelenkaste ljušture i punija okusa.
- U tamnoći, u svom mesu je malo masnija, ali ljudi mogu manje pojesti, pa su zadovoljili tek, kaže školjkar Emil Sošić.
A poznavatelji kažu - najbolja je svježa.
- Školjke su fine. Ne treba im ništa, osim limuna.
- Ja sam ih 12 pojela, a mogla bih još.
- Iz Opatije smo došli, čuli smo da se događa i volimo poć u đitu."
Dolazilo se iz različitih krajeva, čekalo u redovima. Porcija od 4 oštrige stajala je 10 eura.
Posjetitelji kažu - isplati se čekati jer "gušti su gušti". Najčešće se oštrige sljubljuju s pjenušcem, no vinari uz njih predlažu autohtonu malvaziju.
- Minirelanost svježina, tako da će se uz oštrige dobro spojit, napominje vinar Danijel Bastijančić.
Dobro su se uklopile i u menije lokalnih restorana. Mogle su se kušati u juhi, s tjesteninom, zapečene.
- Interes je prevelik. Rezervacije ne primamo već 4 dana i telefoni su stalno zvonili, ističe voditelj restorana Robi Rojnić.
Mnogi su ih htjeli kušati, ali i otići na izlet brodom i vidjeti gdje uspijevaju.
- Super nam je bilo. Vidjeli smo uzgajalište, kažu posjetitelji.
Želja je brendirati limsku kamenicu.
- Ona je specifična i drugačija u odnosu na kamenice iz drugih krajeva u našoj zemlji. I kao što je Mali Ston uspio dobiti oznaku izvornosti za svoju, mi mislimo da i naša zaslužuje tako nešto, kazala je organizatorica manifestacije, Ivana Maružin Mrzlić, direktorica TZ Kanfanar.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!