Tvornica za proizvodnju proteina, vlakana i škroba preradom boba i krumpira

27.04.2022.

16:42

Autor: Leo Škrinjarić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Proizvodnja proteina, vlakana i škroba preradom boba i krumpira

Proizvodnja proteina, vlakana i škroba preradom boba i krumpira

Foto: HTV / HRT

U Novom Senkovcu nedaleko od Slatine otvorena je prva europska hibridna tvornica za proizvodnju proteina, vlakana i škroba preradom boba i krumpira. Investicija vrijedna 220 milijuna kuna svrstava Hrvatsku među prve koji ulažu u preradu hrane na biljnoj bazi, jednu od najbrže rastućih industrija na svijetu.


Jedinstvena tvornica izgrađena je na prostoru nekadašnje svinjogojske farme, a u svojim pogonima proizvodi izolate proteina, škrob i vlakna i to iz boba i krumpira. Sve su to izvozni proizvodi namijenjeni prehrambenoj industriji Europske unije, Sjeverne Amerike i Azije. Prilagođeni su vegetarijancima i veganima, ne sadrže gluten ni alergene i neutralnog su okusa.

- Proizvodimo proizvode koji su danas temelj zdrave prehrane i čija potražnja raste dvoznamenkastim stopama. Isto tako pozicionirali smo Novi Senkovac, pozicionirali smo Zapadnu Slavoniju, Hrvatsku, ovaj dio Europe, ali i Europu kao prvog proizvođača izolata proteina iz boba temeljenih na ovoj tehnologiji, objašnjava Zvonimir Sedlić, osnivač i predsjednik Uprave NUTRIS grupe.

Tvornica je opremljena inovativnom zelenom tehnologijom, kako bi se smanjila količina otpada, a povećala uporaba obnovljivih izvora energije. 

- Ovoj tvornici prethodio je višegodišnji rad i surađivanje s renomiranim znanstvenim institucijama iz Danske i Europske unije. Naravno, zatim je došlo veliko ulaganje, nije lako ni prikupiti sredstva za jednu ovakvu proizvodnju, ističe ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Trenutačno zapošljavaju 50 radnika i surađuju s 250 poljoprivrednika. U protekle tri pokusne godine uz krumpir uzgajaju i bob koji je tehnološki sličan uzgoju soje, a tlo prirodno obogaćuje dušikom.  

- Plasman je osiguran. Tržišna cijena vezana je uz tržišnu cijenu soje. Interesantno je za bob spomenuti da je on u kategoriji povrtlarskih kultura, posebno ima i dodatnu proizvodno vezanu potporu koja nije zanemariva, oko 3000 kuna, kaže Siniša Hrgović iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede.

Tijekom sljedeće tri godine ovdje žele dosegnuti kapacitet proizvodnje od 70.000 tona sastojaka za prehrambenu industriju, u suradnji s više od 1000 OPG-ova i otvoriti još stotinjak novih radnih mjesta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!