Visoke temperature i suša zadaju probleme mnogim vinogradarima na jugu Hrvatske. U vinogradu Bože Bačića loza se pak zeleni - u lipnju su završili navodnjavanje cijelog vinograda od 16 i pol hektara.
19.08.2024.
07:01
Autor: Marina Šaponja/Plodovi zemlje/HRT
Visoke temperature i suša zadaju probleme mnogim vinogradarima na jugu Hrvatske. U vinogradu Bože Bačića loza se pak zeleni - u lipnju su završili navodnjavanje cijelog vinograda od 16 i pol hektara.
Loza je bujna, grožđe dobro razvijeno, listovi zeleni. U ovom vinogradu očekuje se dobra berba. Zahvaljujući vodi. Božo je u podnožju vinograda otkrio bušotinu iz koje je crpio vodu i traktorom razvozio po vinogradu trudeći se spasiti lozu od visokih temperatura i dugotrajnih suša. Zbog sve toplijih ljeta, ovo je postao mukotrpan posao pa su se odlučili na velik iskorak, navodnjavanje cijelog vinograda.
- Odlučili smo se jer smo vidjeli da je godina katastrofalna, vodu već imamo jer imamo bušotinu već 10-ak godina, vodu imamo osiguranu. Dosad smo razvozili traktorima, jednostavno smo vidjeli da to više nije u funkciji kako treba, da mu ne možemo pomoći koliko bi trebali pomoći, kaže Božo.
U suradnji s jednom firmom izgradili su navodnjavanje kap na kap. U vodospremi je pumpa koja vodu pumpa vodi u sustav kroz glavni cjevovod. Sustav je podijeljen na osam sektora, a svaki se može i posebno navodnjavati. S radovima su krenuli u veljači, a završili u lipnju, taman na vrijeme.
- Kad su ovakve vremenske prilike, onda je potrebno za sve jer kod nas u čitavom sedmom mjesecu mije palo kiše, a vidi se kakve su vrućine bile, nemile, pa se jednostavno moramo pomoći, kaže Božo.
U berbu će za dva tjedna, nešto ranije nego je uobičajeno.
- Mislim da će kvaliteta ostati na nivou, ali su vjerojatno mrvicu veći prinosi. Prezadovoljni smo kako je ispala ova godina, kaže Božo.
Zanimljivo je što Božo od ukupne količine grožđa za vlastitu proizvodnju vina ostavi tek 15 tona. Uz mali vinski podrum nema dovoljno resursa za veću proizvodnju vina pa ga najčešće prodaje na kućnom pragu. I proda sve što proizvede.
A priča je krenula prije 20 godina.
- Počeli smo pripremu terena 2005. 2007 je posađeno. Prije toga smo se bavili s povrćem, ali to je jednostavno bilo nedostatno za život. I došli smo na ideju ovo brdo ukrasti prirodi i pretvoriti u vinograd, prisjeća se.
I to ne bilo kakav vinograd - s eko certifikatom.
- Najteže je što se tiče zaštite jer tu ste ograničeni sa sredstvima. Mi smo prirodno izolirani da nemamo nikakvih zagađivača da smo se puno jednostavnije mogli prilagoditi ekološkoj proizvodnji. Interesa za kupnju grožđa ima da imamo još dva ovakva vinograda, jasan je Božo.
U poslu je cijela obitelj, a najviše supruga Božica i kćerka Suzana. Kada su se nakon Domovinskog rata vratili u Podgrađe, krenuli su od nule, a sad su njihova vina zlatom nagrađivana.
- Lip početak, ali sporo i trnovito. Vidite ova brda, tako je bilo, još gore. Dvije godine pripreme i pomalo posadili. Cjelogodišnji posao, nema baš pauza ako hoćemo sve odraditi kako treba, kaže Božica Bačić.
- Ranije će početi berba. Iza berbe dalje nastavljamo s radovima. Dalje slijedi gnojidba, rezidba, proljeće, plijevljenje, zaštita, tako da u vinogradu uvijek ima posla kroz cijelu godinu, kaže Suzana Mamić, dipl. ing. agronomije.
Vrhunsko grožđe - vrhunsko vino. U ovom vinogradu u Podgrađu rađa se grožđe od kojeg vinari rade nagrađivana vina. A ove godine zbog navodnjavanja kvaliteta će mu biti još bolja.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora