U dubrovačkoj povijesnoj jezgri sve manje domaćih stanovnika

11.04.2023.

19:53

Autor: Vicko Dragojević/Dnevnik/HRT/IMS/A.S.

Dubrovnik

Dubrovnik

Foto: Grgo Jelavic / Pixsell

Gradovi diljem Dalmacije suočavaju s negativnim trendom iseljavanja stanovnika iz povijesnih jezgri. U dubrovačkoj povijesnoj jezgri, primjerice, živjelo je i 5000 stanovnika, no već desetljećima traje iseljavanje. Samo u proteklih sedam godina iselilo je više od 20 posto stanovnika. 


Gradske ulične igre na Stradun i okolne ulice vratile su nekadašnje lice Dubrovnika. Jedini uvjet: natjecatelji moraju biti stariji od 30 godina. Interes je golem.

- U samom startu se prijavilo negdje oko 250, mislim da smo došli do 300 ljudi. Igrali smo na laštike, na puca, na frnja, igrali smo graničara, nogo-tenisa, američkih, trčali smo alku. Ostalo je još odigrati finale tresete i na finimentu žmurice, objasnila je Deša Ficović Kosović, organizatorica Gradskih uličnih igara.

Sve više turista, a manje domaćih lica


Ipak, čim završe Igre, najpoznatiji dio Dubrovnika vraća se u sadašnjost, sve je više turista, a sve manje domaćih lica. Godine 2016. građani su se organizirali i među zidinama pobrojili 1557 stanovnika. Sedam godina poslije broj je znatno manji.

- Pa mislim da sada s ovim drugim popisom da će to pokazati da je to negdje oko 1200, a u svakom slučaju je dvadesetak posto manje nego kod prvog popisa, to je sigurno, kazao je Srđan Kera, stanovnik povijesne jezgre.

Ističu problem politike agresivnog turizma


Problemi su brojni, kao i razlozi za iseljavanje. Ipak, svi ističu jedno:

- Ne vjerujem ja da će biti bolje dokle god bude ovakva politika agresivnog turizma. Ide se upravo prema tomu da se Grad pretvori u hotel. To je bila upravo intencija provedbenog urbanističkog plana iz 1985. godine. Konkretno u Karmenu je trebao biti jedan ekskluzivni hotel, objasnio je Kera.

Uvode se nove demografske mjere


U gradskoj upravi svjesni su problema. Tvrde, treba raditi sustavno kako bi se zaustavilo iseljavanje, a među brojnim mjerama pomoći ističu dvije demografske.

- Među ostalim demografskim mjerama i ovu za novorođeno dijete u staroj gradskoj jezgri. Ona je dakle oko 1500 eura, bila je 10 000 kuna. Sad se kreće s uređenjem dvaju gradskih stanova u staroj gradskoj jezgri koji će biti namijenjeni obiteljima s troje i više djece, objasnila je Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika grada Dubrovnika.

Nedavno je donesen i Plan upravljanja povijesnom jezgrom, a posebna pozornost posvećena je kvaliteti života građana. Ipak, i taj plan, dok se konkretni uvjeti za život ne olakšaju, ostat će mrtvo slovo na papiru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!