Prvi kozmološki centar u Hrvatskoj

07:00 / 17.11.2021.

Autor: Sanja Kos Bojanić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Križevci - postavljeni temelji prvog kozmološkog centra u RH

Križevci - postavljeni temelji prvog kozmološkog centra u RH

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Europskim projektom "FUTURE HUB" u Križevcima su postavljeni temelji prvoga kozmološkog centra u Hrvatskoj. Novim europskim projektom osigurava se izgradnja tri milijuna kuna vrijedne zvjezdarnice.


Novi kozmološki centar u Križevcima domaćin je istraživačkim, obrazovnim i znanstvenopopularnim programima na temu svemira. Novim projektom SPARK i gradnjom zvjezdarnice osigurat će se proširenje prostora za rad. Omogućit će to i nova partnerstva s međunarodnim znanstveno-obrazovnim centrima. Zbog svega toga dvojica mladih znanstvenika, fizičari Andrej Dundović i Petar Pavlović adrese međunarodnih instituta zamijenili su Križevcima. 

- U Hrvatskoj nema Kozmološkog centra. Ideja zvjezdarnice i tog centra je snažna veza čovjeka sa svemirom i upravo taj svemir je nešto što je specifično i što povezuje oba projekta, rekao je dr. sc. Andrej Dundović, fizičar.

Projekti će djeci, mladima i svima zainteresiranima omogućiti pogled u svemirska prostranstva. Izgradnju zvjezdarnice u Križevcima jedva čekaju i članovi križevačke astronomske udruge Perzeidi. 

- Osim što se možemo baviti popularizacijom znanosti, možemo imati i pokriće za znanstveni rad. Imamo kompetentne ljude koji mogu održavati predavanja na raznim nivoima - od popularizatorskog nivoa pa do stručnog i znanstvenog nivoa, tako da nam to širi mogućnosti i spektar djelovanja, rekao je Ratko Matić, član Križevačke astronomske udruge Perzeidi. 

Iako sputani COVID pandemijom, obrazovni programi i predavanja iz kozmologije, astronomije i astrofizike te radionice robotike, računarstva i elektrotehnike u Križevcima, već se uspješno održavaju. Natječaj za izvođača radova za izgradnju zvjezdarnice je pri završetku pa bi im zvijezde i svemir već iduće godine trebali biti na dlanu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!