Novigradska 'fešta od daganja'

26.06.2023.

10:24

Autor: Edi Škovrlj/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

"Okusi novigradske dagnje"

"Okusi novigradske dagnje"

Foto: HTV / HRT

Dugogodišnja ljetna manifestacija "Okusi novigradske dagnje" opravdala je očekivanja mnogobrojnih posjetitelja. U istoimenom mjestu u Novigradskom moru uživalo se u dagnjama spremljenim na čak 6 načina. Novigradska dagnja odavno je nadaleko poznata, a ovakve manifestacije nesumnjivo pridonose daljnjem brendiranju te morske poslastice.

Zamirisalo je Novigradskom rivom, čim se lonac otklopio. Kad je njih 5 zamiješalo kuhačama, buzara je postala još traženija. I djevojke vole dagnje koje ih kako koju, asociraju. na ljeto, more, srce i Novigrad.

Nedavna poplava gotovo je uništila sve dagnje u Novigradskom moru. No, Novigrađani nisu dali da im propadne dugogodišnja fešta od daganja.

- Domaćini su šest sati ronili na 20 metara, da bi donijeli dagnju, da bi napravili ovu manifestaciju, rekao je šef Renato Kraljev.

Dok je bend lagano sviruckao dovršavala su se i ostala jela. Momci, ne samo da odlično izgledaju i kuhaju, već su cure i za udaju spremne.

Najduži red spremno su dočekala i dva šefa. Rižot, ali posebno pohane dagnje svi su željeli probati.

- Došla sam iz Australije za ove dagnje, trebala bi prva biti u redu, rekla je Rajka Buterin, šef.

Gospođa Rajka došla je na red, a šef Kraljev otkriva pomamu za pohanima.

- U biti, nikomu se doma neda pohati jedna po jedna pa tu probaju kod nas, rekao je Renato Kraljev.

Bilo je na rivi i onih koji su radi mira u kući a priori morali samo hvaliti. 

- Ja sam novski zet i ako kažem nešto loše neće mi biti lako, rekao je Petar Perković, novigradski zet.

A što bi se to loše i moglo reći o mjestu na kojem se uživa u prvoklasnoj hrani. Dagnje spremljene na šest načina, ne mogu se naći ni u jednom svjetskom restoranu, uskoro bi mogle u dva novigradska.

- Ako su još Italija i Austro-Ugarska imali na svom jelovniku baš iz područja Novigrada, vrijeme je da je mi vratimo tamo gdje pripada, istaknuo je Joso Klapan, načelnik općine Novigrad.

Trebalo je sve i pojesti. Ali malo pomalo, dok je bend lagano sviruckao, lonci su se brzo praznili. I za ljudska usta, ali i ptičji kljun, bilo je taman.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!