Čudo nad čudima: ovca ojanjila 5 janjaca

27.03.2023.

20:29

Autor: Edi Škovrlj/Dnevnik/HRT/R.S.

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Foto: HTV / HRT

Priroda zaista zna iznenaditi. U Ravnim kotarima ovca je ojanjila rekordnih 5 janjaca. Priču iz staje u kojoj je bilo i drugih rekorda donosi novinar HRT-a Edi Škovrlj.


Čudo nad čudima u najproduktivnijoj štali Ravnih kotara. Ovca Bika ojanjila je petorke. Svi su na broju živi i zdravi.

- Ove petorke to je prvi put da se kod nas dogodilo, to je za ovcu čudnovato, rekao je Ivan Mitrović, Tinj.

Dok čekaju sisanje, kao duda varalica odlično posluže Ivanovi prsti. I Biki je ovo dosadašnji rekord, pa je svaka pomoć dobro došla.

- Nismo mi na tako nešto naviknuli, troje da četvero nekad, ali pet to je baš mi smo se zabrinuli da nisu neke "babe bacile čarke barke", ali nije ništa, kazao je Mitrović.

Dala je ova štala već svoj doprinos životinjskoj brojnosti. Prije dvije godine, isto u ožujku, oprasilo se 12 praščića. Krmači Milici čestitalo je tada i 12 kumova. Na novom babinju nisu bili, no ne znači da neće doći.

Razdvojena od ostalih Bika i podmladak, uživaju, poseban status. Preko ograde traje igra ekipe dok čekaju ovce s ispaše. Tu su i ostali vjesnici proljeća. U toploj štali ne može im ništa ni bura ni kiša. Uskrs je pred vratima. U gastronomskom smislu nezamisliv bez "kapulice" mlade.

- Zato što ide janjetina a uz janjetinu najbolje ide "kapulica", rekla je Dragica Noković

A do tih užitaka treba nešto i raditi. 300 tona granja i lišća nakon rezidbe maslina, treba nekako zbrinuti, najbolje ekološki.

- Sad to pokušavamo usitniti da bi to postala neka humusna prehrana ubuduće. Ali to je danas samo test. Do sada smo to izvlačili i predavali biomasi Benkovac da proizvodi novu elektroenergiju, rekao je Radoslav Bobanović, maslinar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!