U riječkoj pučkoj kuhinji topli obrok za 300-injak potrebitih

22.09.2022.

07:00

Autor: Ivana Perić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Pučka kuhinja u Rijeci

Pučka kuhinja u Rijeci

Foto: HTV / HRT

U riječkoj pučkoj kuhinji svoj topli obrok dnevno dobiva tristotinjak potrebitih korisnika. Troškovi su kuhinji zbog poskupljenja hrane i energenata narasli za tristo posto, ali zahvaljujući sredstvima iz gradskog proračuna i dobroti volontera, čini se da joj budućnost nije ugrožena.
Tanja za potrebite kuha već petnaest godina. Neno se ovom malom timu velika srca priključio lani. Velik posao, nimalo lak, no znajući da njime mogu izmamiti osmijeh na lice potrebitih, ništa im, kažu, nije teško. Ni njima, ni cijelom timu. 

- Dnevno se kuha 5-6 menija, danas je npr. juha od rajčice s rižom, pohana piletina, fino varivo, krumpir, zelena salata i desert, govori Damjan Miletić, voditelj.

Dnevno ovi ljudi pripreme oko 1300 obroka, dio za korisnike pučke kuhinje, dio za škole, vrtiće i kako ih nazivaju "samoplatiše". Riječ je o starim i nemoćnima čije obrok sufinanciraju gradovi i općine, a za koje se cijena nije mijenjala od studenoga prošle godine. 

- Mi Pučku kuhinju kuhano svaki dan, svih sedam dana u tjednu, s tim da za blagdane i vikende dajemo lunch pakete, rekla je Petra Šuljić, ravnateljica GD Crvenog križa, Rijeka.

S obzirom na poskupljenja hrane i energenata, koja smo svi osjetili, te na porast troškova od čak 300 posto za funkcioniranje kuhinje - postavlja se pitanje kako uopće funkcionira riječka gradska pučka kuhinja, koja je u kolovozu ove godine imala 298 korisnika.

- Grad financira Pučku kuhinju u ovoj godini s iznosom od 2 milijuna i 800 tisuća kuna, a pravo na obrok imaju, sukladno zakonu, osobe koje imaju pravo na zajamčenu minimalnu naknadu pri nadležnom centru za socijalnu skrb, istaknula je Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke.

Koja je nedovoljna za život uz sva poskupljenja. Kao i novac iz proračuna previđen za funkcioniranje pučke kuhinje. Stoga je Grad, rebalansom proračuna, krajem 2021., osigurano dodatnih 400.000 kuna, a u prijedlogu proračuna za sljedeću godinu, kako ističu u Gradu, osigurat će se i dodatna sredstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!