U Zatonu kraj Zadra turisti se mogu "ufilmati" da su John Wayne

16.05.2023.

17:22

Autor: Melita Šare/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

U Zatonu kraj Zadra turisti se mogu uživjeti da su John Wayne

U Zatonu kraj Zadra turisti se mogu uživjeti da su John Wayne

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Puno se priča o aktivnom turizmu sada pogotovo u svibnju kada i nije baš još za kupanje i sunčanje. U ponudi Zatona pokraj Zadra zadnjih petnaestak dana pridošli turisti mogu se na sat-dva "ufilmati" da su John Wayne. Ne jašu prerijama na neukrotivim vrancima, ali kas kroz ninske livade, pješčane plaže i na kraju kroz samo more je doživljaj koji će sigurno pamtiti cijeli život.

Ninjanin Šime Savić od malena je, kako bi se to reklo, "u sedlu". Otac mu se bavio uzgojem konja, a on je to proširio i na turističku ponudu. Sada ih ima gotovo trideset. Za svakoga turista pronađe konja koji mu odgovara kao saliven.

- Imamo 28 konja. Od toga su nešto engleski punokrvnjaci, nešto lipicanera i američki kasači. Turista ima, bit će sezona dobra. Turisti najviše vole te dvosatne gdje se ide na plažu i u more s konjima, rekao je Šime Savić, vlasnik konjičkog centra.

Svaka tri mjeseca pedikura 

Prije atraktivnog kasa kroz samo more i pješčane plaže, valja ljepotanima napraviti i pedikuru. I to svaka dva do tri mjeseca. Ako možemo primijetiti, ni neki ljudi nisu tako revni. 

- Samo čišćenje i malo obrezivanje kopita da to dobije oblik koji treba imati. Malo je potkivača u Hrvatskoj, možda desetak, ističe Savić.

Trinaestogodišnja Poljakinja s roditeljima je sedam dana na Jadranu. Konjičkim sportom bavi se malo dulje od godinu dana i ne može ni tjedan izdržati bez jahanja.

- Ona jaše u Poljskoj. Ona je jahačica početnica, kazala je Ana Gonad.

Konji plivaju s jahačima

Sada dok još nema kupača, i u more. Netko do koljena, netko do vrata. Znaju konji ljeti i zaplivati s jahačima.

- Inače, idemo do pasa, a sad je malo hladno more pa smo do koljena, rekla je Klara Sipina, trenerica jahanja. 

- Inače, jašem u šumi. Zabavno je i uzbudljivo, kazala je Viktoria Gonad, turistica iz Poljske.

Probudio se i u nama nostalgični, kaubojski duh, zov prerije. Nismo sad baš John Wayne u ponajboljim danima, ali glavno da nismo upali u more. Ništa od naših snivanja o galopu u suton.

Kratke upute, drži balans, imaj neutralno sjedište. No u sedlu, usred mora, bolje rečeno, plićaka za početnike, sve se to zaboravi, ali ljubav na prvi pogled prema Belaminu, američkom kasaču, ne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!