Gipsy, ženka ćelavog ibisa, pronađena mrtva

07.03.2023.

21:27

Autor: HRT/Dnevnik/Mateja Delija/E.P.C.

Gipsy, jedinka ćelavog ibisa pronađena uginula

Gipsy, jedinka ćelavog ibisa pronađena uginula

Foto: HTV / HRT

Uginula jedinka ćelavog ibisa, ptičje vrste izumrle u Europi, pronađena je u dolini Neretve. Riječ je o zaštićenoj vrsti, a uzrok uginuća bit će poznat tek nakon analize Veterinarskog zavoda. Ptica je proteklih nekoliko mjeseci boravila u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje je bila uočena na nekoliko lokacija. 

Rijetka ptica, prozvana Gipsy, posljednjih je mjeseci bila prava atrakcija na jugu Hrvatske. Ta neobična ptica uočena je na Braču, pa na Hvaru, na dubrovačkom području te u dijelu Bosne i Hercegovine. Prema podacima sustava za praćenje, najdulje se zadržala u dolini Neretve. Gospođi Daliborki u Kominu na prozor je sletjela nekoliko puta. 

- Bila je pitoma, voljeli smo je svi. Spavala je tu, kod susjede na balkonu. Znači, jedan dan se usudila da ju pomazim i pomazila sam ju po perju. Tada sam se još više vezala za nju, kaže Daliborka Krstičević.

Ćelavi ibis globalno je ugrožena vrsta ptica. Male populacije žive još u Maroku i na Bliskom istoku. Neretvanska ljubimica bila je uzgojena u zatočeništvu, a zatim puštena u prirodu. Mjerodavne službe jučer su zaprimile dojavu o naglom prestanku njezina kretanja.

- Veterinarski inspektor poslao je uginulu jedinku na hrvatski veterinarski institut gdje će se napraviti daljnje analize i obdukcija kako bi se mogao utvrditi uzrok smrti, rekla je Ivana Konjevod iz "Čuvara prirode'', Javne ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima Dubrovačko-neretvanske županije. 

Postoje sumnje da je Gipsy ubijena. 

-  Dan prije bila je sve do otoka Šipana i nazad, i onda odjedanput, samo prestane pokazivati znakove života. To je siguran, skoro siguran znak nekakve nasilne smrti, prostreljivanja, otrova, dakle nekakvog neprirodnog načina ugibanja, kazao je Ivan Budinski, stručni savjetnik za zaštitu prirode udruge ''Biom''.

Na predjelu Opuzena, gdje je jučer pronađena uginula ptica, još jedan strašan prizor.

- Imamo tu jednu ovcu, gore imamo par krava. Ibis se s tim strvinama hranio. Sad je li razlog da je zaražena bila strvina i zato uginuo, to ne mogu reći, kaže Niko Ujdur iz Krvavca. 

Odgovori na pitanja stići će s veterinarskog instituta nakon analize, a očekuje se i reakcija mjerodavnih službi zbog strvina i nezbrinute stoke na tome području.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!