Upoznajte Janju Benić - pravu majstoricu krafni

23.02.2022.

13:13

Autor: Kod nad doma/I.Z./HRT

Janja Benić prava je majstorica krafni

Janja Benić prava je majstorica krafni

Foto: Kod nas doma / HRT

Krafne su ono po čemu većina ljudi prepoznaje Janju Benić, poznatiju kao Janjolinka u online gastro svijetu. Bavi se stiliziranjem i fotografiranjem hrane, dijeli svoja iskustva i recepte, te organizira radionice pripreme sourdough kruha i krafni. 

- Ja volim reći da sve ono što kreiram dobro u kuhinji dođe kroz ljubav i putovanja, sve ono što me nekako inspirira. Tako su i ove krafne nastale tako da smo moj muž i ja bili u Londonu na najstarijoj londonskoj tržnici hrane i tamo smo probali slične krafne. Ja sam rekla ok, ja ću do kraja 2019. kreirati ovakav recept, ali u verziji s prirodnim kvascem koji sam onda napravila, podijelila na svom blogu i onda je postao hit, rekla je Janja u čijoj su obitelji krafne dugogodišnja tradicija.

- Krafne su kod nas uvijek bile neki ritual pred fašnik i uvijek su mamine bile najbolje. Ali mislim da su ove krafne cjelogodišnje i mogu se konzumirati za vikend uz kavicu. Drugačije su jer je malo drugačija priprema koja traje dulje – radi se hladna fermentacija. Nakon prvog dizanja tijesta radi se dizanje preko noći u hladnjaku, ide dosta više maslaca u tijesto nego u one klasične i dosta dugo se mijesi tijesto, objašnjava Janja čiji je prvi recept za krafne bio s prirodnim kvascem. 

Janja kaže kako joj je trebalo tri tjedna da postigne savršeno tijesto za krafnu.

- Svaki dan sam radila krafne i dijelila okolo dok nisam došla do ove savršene kakva se i danas može probati, naglasila je i dodala kako u posljednjih par mjeseci održava po dvije radionice izrade krafni u Zagrebu.

- U planu su dvije u Dubrovniku u ožujku, nakon toga vjerojatno ide Makarska, a počela sam dogovarati i radionicu u Zadru, tako da mislim da ću napraviti jednu malu turneju po obali, kazala je.

Janja je naglasila kako je kod izrade krafni važna kvaliteta sastojaka i promišljanje o njima.

- Ja pazim kakav maslac i brašno ide u nju, kasnije i kreme kojima punim, uvijek pazim da su kvalitetni sastojci. Meni je to jako bitno i voljela bih i da ljudi počnu razmišljati da je to jedini luksuz koji bi si trebali priuštiti, poručila je majstorica krafni. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!