Uskrs u Primoštenu nezamisliv je bez pogače

16.04.2022.

20:02

Autor: Ivona Ramadža Ćolić/Dnevnik/HRT

Uskrsni običaji njeguju se i u Primoštenu

Uskrsni običaji njeguju se i u Primoštenu

Foto: Dnevnik / HRT

Diljem Hrvatske mnogo je uskrsnih običaja. Čuvaju ih i u Primoštenu pa je Uskrs nezamisliv bez pogače, čiji se miris ovih dana širi cijelim mjestom. Tamošnje domaćice pripremaju je prema tradicionalnom receptu koji se prenosi već generacijama.

Uskrsni je stol - čuvar tradicije! A njegova je zvijezda, kažu ovdje: karutula. Oduvijek!

Bila je nekoć sirotinjski kolač. Stavljalo se u nju - koliko i što je tko imao.

- Njezine karutule nisu bile tako žute. Ona je stavljala svega manje. Nije se imalo onda u ono vrijeme, govori Lorenta Fuštin iz Primoštena.

Ali taj okus, kažu čuvarice tradicije, još se pamti. Uskrsnu slasticu dobiju i djeca. Kako nekada, tako i danas.

- Znači običan kruh s malo, malo šećera i lijepo unutra jaje. Znači, odlično. Taman za Uskrs, divota, dodala je Fuštin.

- Stavljalo bi se te "glave" na dasku i to bi se nosilo u krušne peći. Par obitelji je imalo krušne peći u selu i to bi cijelo selo mirisalo onda, rekla je Božena Petrina iz Primoštena.

Jaje- simbol najvećeg kršćanskog blagdana.

- Uberemo raznih trava iz našeg vrta i zamotamo oko jaja i stavimo u čarapicu. I to ćemo staviti kuhati u koru od kapule, objašnjava Rina Lojić iz Primoštena.

Ova bojena po starinski - čekaju blagoslov. Njeguje grupa zanesenjaka i zaljubljenika običaje, folklor, narodne i vjerske svetkovine svojih predaka.

Već 15 godina. Zapisuju ih - i snimaju.

- Jer ako ne znamo tko smo, odakle smo i u koju smo svrhu zapravo tu i što radimo - onda nema ni naroda, smatra Fuštin.

Današnji vjernici iščekuju Uskrs kao i preci im. I najvažnije je, kažu, da je obitelj na okupu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!