Uspjeh na američki način: U Dicmu se dnevno peče na tisuće bagela

26.12.2025.

17:13

Autor: Tatjana Lisičin/B.B.B./Regionalni dnevnik/HRT

Američki bračni par Pepper zamijenio je užurbani New York mirnim životom na Braču. Doselili su se prije sedam godina i osnovali pogon za proizvodnju bagela, posebne vrste, u Americi vrlo popularna peciva.

Svako jutro u novom pogonu u Dicmo dogovor je isti - koliko će se ispeći mekanih i svježih bagela. Prije samo pet godina proizvodilo ih se najviše devedeset. Može se uspjeti u Hrvatskoj, kaže Kent.

- Ključ je doći s originalnom zamisli, što nije teško. Treba samo vidjeti što je izvan Hrvatske popularno i uspješno. Donesete li tako nešto ovdje – imate nevjerojatnu šansu za uspjeh, rekao je J. Kent Pepper, poduzetnik.

Ključ uspjeha su i ljudi, a nekada uspješan marketinški stručnjak odabrao je najbolje. Iz Amerike je donio recept, a glavni ga je pekar dodatno usavršio.

- Za 1.400 komada važno je 50 kilograma brašna, a ostatak ide u žitarice. Nema nikakvih aditiva, nema nikakvih dodataka osim žitarica, pojasnio je Siniša Alajbeg, pekar.

Tijesto se kuha, a potom i peče u strojevima uvezenima iz Amerike. Poslovanje, kaže Pepper, ima izazove, ali oni nisu neuobičajeni.

- Izazov je raditi bilo gdje u svijetu. U Hrvatskoj ima birokracije, ali ima je i u New Yorku. Treba prihvatiti obilaženje ureda, traženje i čekanje dozvola, ali uistinu je podnošljivo, kazao je J. Kent Pepper.

Supruga mu je najveća potpora. Godinama vodi internetski magazin na engleskom jeziku o hrvatskim vinima, grožđu i proizvođačima. U New Yorku je imala trgovinu svjetskih, pa tako i hrvatskih vina. Znanje i iskustvo pretočila je i u knjigu, nastalu u suradnji s Udruženjem Vino Dalmacije.

- Bilo nam je važno podijeliti informacije o dalmatinskim vinima, tradiciji proizvodnje i autohtonim sortama kojih u Dalmaciji ima mnogo. Točne informacije ponekad je teško pronaći, posebno na engleskom jeziku, istaknula je Katherine Pepper, stručnjakinja za vino.

Kent i Katherine ne namjeravaju napustiti novi dom


Cilj je privući strane novinare, vinske stručnjake i turiste.

- Imamo članke o gastronomiji, hrani koju možete pronaći na pazaru, o turizmu, povijesti i prirodi. O tome kako kamen, more i vjetar pomažu stvaranju Dalmacije, dodala je Katherine Pepper.

Kent i Katherine odlučili su život i karijeru nastaviti u zemlji koja im je do tada bila nepoznata. U bijegu od gužve i stresa, kažu, pronašli su novi dom – i ne namjeravaju ga napustiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!