Velika bijela psina preseljena iz muzeja na Velesajam

19.04.2022.

12:01

Autor: HRT

Velika bijela psina

Velika bijela psina

Foto: HRT / HTV

Velika bijela psina iz zagrebačkoga Prirodoslovnog muzeja preseljena je na sigurnu lokaciju na Zagrebačkom Velesajmu. Trenutačno se provodi najveća rekonstrukcija tog muzeja u njegovoj povijesti, a preseljenje velikih eksponata golem je logistički izazov. 

Radovi vrijedni 118 milijuna kuna trebali bi biti gotovi do kraja iduće godine. Tada će muzej u preuređenoj palači Amadeo, s nizom modernih sadržaja, stati uz bok sličnim svjetskim institucijama.

Tatjana Vlahović
, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja potvrdila je da je velika bijela psina preseljena i da to nisu mogli sami učiniti.  

Preseljenje velike psine, Carcharodon carcharias, ulovljene u Jadranskom moru, danas je obavljeno, a uskoro se očekuje i preseljenje najvećeg eksponata - goleme psine.

Muzej je tijekom protekle dvije godine preselio svu građu u novoizgrađenu čuvaonicu u Novom Petruševcu, jedinu specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Hrvatskoj te u prostore Zagrebačkog velesajma u Novom Zagrebu. Za preseljenje su ostala dva najveća eksponata - velika bijela psina te golema psina, koje su zbog složenosti postupka do zadnjeg čekale premještaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!