Veronika je majku izgubila zbog teške bolesti, a oca u bezumlju rata

18.11.2021.

19:31

Autor: Ana Vulić/Dnevnik/IMS/HRT

Veronika Soldo

Veronika Soldo

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon 30 godina Vukovarka Veronika Soldo živi sretnim obiteljskim životom, no djetinjstvo joj je obilježila ratna tragedija. Nakon smrti njezine majke, otac Ivan Crnjac, vukovarski policajac i branitelj, zatočen je u bolnici odakle je odveden na Ovčaru i pogubljen. Veronika se i danas pita tko je odgovoran za njegovu smrt. 

Veronika je ostala bez roditelja sa samo tri godine. Majku je izgubila zbog teške bolesti. Oca u bezumlju rata.


- Proces traženja je trajao do '95. godine, kada smo dobili informaciju da je on na popisu osoba koje su odvedene iz bolnice na Ovčaru i od tada su baki i djedu nade da će se on vratiti potpuno pale. Ja sam, dok ga nismo sahranili, vjerovala da će on odnekud dobauljati i da ćemo mi ipak nastaviti sretno živjeti, govori Veronika.


No nije bilo tako. A nedavno je ostala i bez jedinog oslonca, bake i djeda koje je neizmjerno voljela. 


- Kroz period odrastanja tu je bilo svega, i frustracije i ljutnje i ponosa, odgajana sam da nikoga ne mrzim, ali kako ja mogu mrziti uopće nekoga kad ne znam ime i prezime osobe s kojom bih se ja možda i mogla suočiti da ga pitam zbog čega je ubio moga oca, zbog čega su svi ti ljudi nevino nastradali što su branili svoj dom i svoju domovinu, kaže.  


Veronika svakodnevno pruža nadu svima koji su je izgubili. U Udruzi djece poginulih i nestalih branitelja u kojoj radi.


- Moja poruka je usmjerena onima koji još uvijek tragaju za svojim članovima obitelji, da ne odustaju od borbe, da imaju podršku nas koji smo pronašli svoje i da ćemo ih s nadom možda jednog dana sve i pronaći, kaže. 


I trideset godina poslije ima snage. Najviše je raduje - biti majka.


- U svome gradu imam troje prekrasne dječice, imam divnog supruga i okružena sam ljudima koji su mi velika podrška i koji mi jako puno znače u životu, kaže Veronika. 


Životu u gradu u kojem je doživjela veliku tragediju, ali i najveću sreću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!