Kako mali podrumski prostor može postati pravo malo carstvo zdrave hrane? To najbolje zna Vesna Žaja iz Koprivnice koja je prošle godine odlučila iskoristiti 15-ak kvadrata podruma na svom imanju na obroncima Bilogore i pokrenuti vlastito poljoprivredno gospodarstvo.
U njezin podrum jedva stanu dva čovjeka, ali je dovoljno velik da u njemu rastu bukovače. Kontrolirani uvjeti, temperatura i vlaga, i iz ovih bala slame izviruju bukovače. I to ne bilo kakve - već one s markicom dokazane kvalitete.
- Cijeli lanac opskrbe mora biti praćen, mora biti dokazan, dokumentiran, proizvodnja također. Cijeli postupak je certificiran i moram se pohvaliti da jedina u Hrvatskoj imam dokazanu kvalitetu za bukovače, kaže Vesna Žaja.
Bukovače nisu samo ukusna hrana. Istraživanja potvrđuju ljekovite učinke, bogate su antioksidansima i imaju antibakterijska svojstva.
Vrlo su vrijedna namirnica i zdrave su. To zaista nije floskula. Čitala sam znanstvene radove o tome. Imaju minerale, proteine, vitamine, preveniraju rast stanica nekih vrsta raka, vrlo su dobre u kombinacijama različitih vrsta kuhinja, navodi Vesna.
Dostupne su i svježe, u samo par sati iz ovog podruma stižu do tanjurima u različitim kulinarskim kombinacijama. Sa svakim novim urodom širi se i krug ljubitelja ovih gljiva. Razmišlja i planira i o proširenju, o novim proizvodima od bukovača.
- Voljeli bismo smjestiti veći broj blokova unutra, ali o tom potom, radimo na tome, zaključuje Vesna.
Vesna je po zanimanju nutricionistica i u njezinoj je maloj proizvodnji bukovača sve kao u apoteci. U svakom se koraku osjeća predanost, ljubav, privrženost i veselje. Kako i ne bi kada se ostvaruju i ispunjavaju želje pa onda se i teškoće i prepreke, kojih u svakom poslu ima, lakše svladavaju.