Vječna ljubav Babogredaca prema konjima

14.06.2021.

07:00

Autor: Zrinka Perić/Daniel Gurov/T.D./Dnevnik3/IMS/HRT

Konji i Šokadija

Konji i Šokadija

Foto: Dnevnik3 / HRT

Postoji vječna ljubav, ona mještana Babine Grede prema konjima. Na tradicionalnoj manifestaciji "Konji Bijelci" konjogojci su se natjecali u raznim disciplinama, a mjestom je prošla i povorka pravih šokačkih svatovskih zaprega.  

U kolima okićenim cvijećem gizdavi vranci odvest će mladu snašu Valentinu na vjenčanje. 

- Ovo je bila moja želja da me ovako spreme da me ovako voze. Pošto se nagodinu udajem pa da me provezu kroz selo iako i kroz Babinu Gredu, rekla je Valentina Bošnjak, KUD "Seljačka sloga" iz Gradišta.

Crno i bijelo biserje Slavonije u kolima je provozalo selom raspjevanu Šokadiju.

- Kočiju smo ukrasili s bršljanom s ljiljanima i nekim drugim cvijećem spremile smo se u suknje sa garnirom i krpe sa zlatom na glavi imamo pletenice i to je svatovska nošnja, otkrila je Barbara Mišković, Babina Greda.

- Moja kćer, moj zet i ja imamo 10 konja. Tu tradiciju čuvamo i očuvat ćemo jer volimo konje, istaknuo je Antun Verić, konjogojac iz Babine Grede.

Sokol i Marijana nerazdvojni su već osam godina. 

- Voli me taj konj i sluša me, na riječ sve. Volim svoje konje, rekla je Marijana Petričević, Babina Greda.

Babogredci i konji od pamtivijeka su jedni uz druge.

- Od Marije Terezije na ovamo konji bijelci su utkani u Babogredca. Mi koji smo krvlju zarađivali svoje zemlje, ovdje pokazujemo ljepotu, ne samo Babine Grede, nego i Slavonije, rekao je Josip Krnić, načelnik Općine Babina Greda.

Timare ih i čuvaju i danas, ali još samo iz užitka. Jer konji su, kažu, nešto bez čega ne mogu živjeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!