Vrbnička idila i ljeti i zimi

01.12.2022.

07:05

Autor: Nikolina Gerek/V.K./More/HRT

Vrbnik na otoku Krku

Vrbnik na otoku Krku

Foto: HRT / HTV

Vijugave i tijesne uličice koje kao da su izronile iz mora, odlika su mediteranskih gradića. Takav je i naš Vrbnik kojem su i kućice stisnute u grozd. Zanimljiva podudarnost jer je upravo vino ono po čemu je također poznat. Očarao je i Šenou, a ima i svoju pjesmu "Vrbniče nad morem".

Kameni gradić Vrbnik kao da izranja iz mora, a poznat je po vinogradima žlahtine. Tri ribara dovoljna su im za opskrbu. Najmlađi Marko jedini ribari i ljeti i zimi, a kao i mnogi zanat je naučio od dide.

- Prve ljubavi su bile vezane za udicu i onda malo po malo odlučio sam kako ću se baviti time i otvoriti obrt. Kad sam završio fakultet, odlučio da ću se baviti s time, onda sam položio ispit za gospodarstvenog ribara i nakon toga sam 2009. otvorio obrt i evo do današnjeg dana uspješno se bavim s time, govori Marko Soldatić, ribar iz Vrbnika.

Ribar Marko Soldatić

Ribar Marko Soldatić

Foto: HRT / HTV

Petnaest kilograma oslića i jedna grdobina od pet kila, jutrošnji su Markov ulov.

- Ribu sam već podijelio, tako da na žalost nema više ništa od ribe za vidjeti, pokazuje Soldatić.

No riba ovdje ima u ugostiteljskoj ponudi. Prvi i najstariji takav obrt vodi obitelj koja se baš zbog toga u osamdesetima vratila iz Rijeke u Vrbnik. Privremena odluka postala je stalna pa za dvije godine obilježavaju neprekidno poslovanje od pola stoljeća. 

- U cijeloj našoj regiji, Vrbnik je taj gdje se proizvodi vino i mi smo tada počeli izgradnju naše vinarije. Zaokružili smo jednu cjelinu. Ugostiteljstvo, turizam, smještajni kapaciteti, rekao je Željko Juranić, poduzetnik iz Vrbnika.

Željko vjeruje u budućnost Vrbnika i voli ovu zimsku romantiku.

- Ujutro ne čujete nikoga jer na žalost, stara jezgra je napuštena ili je prodana vikendašima. Nekoliko familija samo živi u staroj jezgri, tako da je to tišina koja oduševljava, govori Juranić.

U Vrbniku je ostalo osam crkvica, a grad je kroz povijest dao 18 svećenika, tri biskupa i aktualnog kardinala.

- U starom gradu danas živi po zimi 50-ak stanovnika. U sezoni teško je za procijeniti, ali nekoliko tisuća općenito, plus posjetitelji, naglašava Sanja Polonijo, direktorica TZ Vrbnik.

Jedna od najužih ulica na svijetu

Turistička mini atrakcija svakako je i jedna od najužih ulica na svijetu, Klančić, širine četrdeset centimetara. Legenda kaže, ona koja ovuda prođe lagodno, spremna je za udaju.

- Klančić je nastao ljudskom potrebom jer su sve kuće u starom gradu zbijene jedna do druge uskim vratima i prozorom, debeli su zidovi, pokazuje Polonijo.

Stoga je na ovom omiljenom odredištu turista ugodno i zimi i ljeti.

- Nema koga nema da nije došao u Vrbnik, jer mislim da svi koji dolaze u Vrbnik da se na prvi pogled zaljube u njega jer je interesantan, drugačiji od drugih, ima neku dušu svoju, naglašava direktorica TZ Vrbnik.

Jedna od najužih ulica na svijetu

Jedna od najužih ulica na svijetu

Foto: HRT / HTV

Među turistima Austrijancima, Slovencima, Rusima, Nijemcima, jedna se obitelj iz Nizozemske ovdje na vrhu Vrbnika i skrasila. Prije dvadeset godina kupili su jednu, a nedavno i drugu starinu.

- Tako je lijepo. Imamo brod ovdje, čuvamo ga tu u lučici. I onda idemo na otoke. To je prekrasno na hrvatskoj obali - čisto more, možeš ići s otoka na otok, svi su blizu obali. A kada puhne vjetar, bura, otiđeš na kopno. Imamo mnogo prijatelja ovdje, govori Hendrik Laumen, turist iz Nizozemske.

- I iz Nizozemske, Rusije, Italije, imamo puno prijatelja ovdje i zajedno provodimo ugodno vrijeme, oduševljena je Afke Laumen iz Nizozemske.

- Jednom na godinu priredimo Nizozemsku večer. Donesemo nizozemsku hranu i pozovemo sve prijatelje iz Hrvatske, Austrije, sve koje poznajemo, govori Hendrik.

Hendrik i Afke Laumen, prije 20 godina iz Nizozemske došli u Vrbnik

Hendrik i Afke Laumen, prije 20 godina iz Nizozemske došli u Vrbnik

Foto: HRT / HTV

Uz bogatu prošlost, Vrbnik zasigurno ima i ništa manje atraktivnu budućnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!