Vrhunski pjenušci od autohtonih sorti

07.01.2023.

12:21

Autor: Danijela Minić/Dnevnik/HRT

Vrhunski pjenušci od autohtonih sorti

Vrhunski pjenušci od autohtonih sorti

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatska se može pohvaliti doista vrhunskim pjenušavim vinima koja se proizvode i na Kvarneru. Iskustvo i izvornost spojili su se u Novom Vinodolskom gdje su prognani Vukovarci oživili nekad vinorodna, a poslije desetljećima zapuštena polja s kojih danas dolaze vrhunski pjenušci od autohtonih sorti.

Vratila se loza na polja Pavlomira.

- Počelo je tamo '92. kada smo kao grupa prognanika iz tadašnjeg Vupika došli na ovo područje, rekao je Miroslav Palinkaš, vinar i vlasnik vinarije Pavlomir.

Iskusni vinari iz Šarengrada na Dunavu u Novom Vinodolskom ponovno su zasadili autohtonu žlahtinu od koje danas proizvode i svoj nagrađivani pjenušac.

- Naš prvi pjenušac "1288", na kojeg smo zapravo jako ponosni, nastao je prije 20-ak godina kupažom šardonea, pinota bijelog i žlahtine i odmah je na Zavodu za vinarstvo RH dobio titulu vrhunskog pjenušavog vina i tako smo nastavili taj rad, dodao je.

U Pavlomiru nastaju i pjenušci samo od žlahtine te graševine iz šarengradskih vinograda. Jer ne zaboravljaju ni svoj kraj. Nakon odležavanja u bačvama sekundarnu fermentaciju imaju u bocama.

- Nakon čega slijedi degoržiranje pjenušaca, gdje se dio grlića boce zaleđuje i pod pritiskom od CO2 taj talog izađe van iz boce, objasnio je enolog Marijo Jeličić.

Danas na 30-ak hektara vinograda proizvedu 200 tisuća litara vina na godinu.

- Dolaskom naših Vukovaraca i stvaranjem ove divne priče o Pavlomiru, Novi ponovno počinje dobit svoje prezime, znači Vinodolski, rekao je Velibor Topolovec, Udruga prijatelja grožđa i vina "Ružica Vinodola".

Vinska regija Kvarnera s oko 55.000 butelja na godinu ima i pjenušce odležane u moru oko otoka Krka.

- Autohtona sorta žlahtina, fermentacija u bocama, čuvanje i jedan dio fermentacije i čuvanje je u moru, a veći dio ovdje u našem podrumu, rekao je Marinko Vladić, glavni enolog PZ-a Vrbnik.

Morski pjenušac u moru odležava i do šest godina pa mu je i cijena viša. U Hrvatskoj se na godinu po stanovniku popiju samo dva decilitra pjenušca, kažu vinari. No i to se pomalo mijenja - širi se kultura pijenja pjenušaca kojima nazdravljamo - u posebnim prilikama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!