"Vukovarski leptirići" trebaju pomoć

18.08.2021.

07:00

Autor: Ines Milanković/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

"Vukovarski leptirići" trebaju pomoć

"Vukovarski leptirići" trebaju pomoć

Foto: Dnevnik / HRT

Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju "Vukovarski leptirići" našla se pred zidom. Iako najranjivijoj skupini djece pružaju psiho-socijalnu podršku, topli obrok te omogućuju potrebnu rekreaciju, budućnost im je upitna. Projekti preko kojih su se financirali završavaju potkraj godine, a novih natječaja nema. Nadaju se pomoći dobrih ljudi.

Leptirići su ovoj dječici drugi dom, ovdje napreduju i malenim koracima koračaju prema boljoj budućnosti. Svoju sudbinu s nama su podijelili hrabri roditelji.


- Šimun je išao drugi razred, on je hiperaktivan dosta i bilo je u početku drži-ne daj oko učenja. Kako je krenuo u udrugu Leptirići vidimo napredak, jako se popravio, opisuje Gordana Šibalić.


- Ona nije znala obuću svezati, majicu obući, ona sada to sve radi, kaže Zlatko Krasnec.


U sklopu poludnevnog boravka osigurana je psiho-socijalna podrška, individualne terapije i topli obrok, nekima jedini u danu. Roditeljima je ovakva pomoć zlata vrijedna.


- Znači mi jednako koliko i disati zrak, jer to je sve za dobrobit moga djeteta, priča Zlatko.


- Oni stalno traže pažnju, a mi ne možemo svo vrijeme njima pružiti jer i mi roditelji moramo biti zdravi da njima služimo, objašnjava Firuza Sharipova.


Svi dionici projekta svjedoče napredak mališana.


- Vidi se zaista jedan veliki skok, ali zaista u svim smjerovima. Nisu to samo obrazovni, nego i u socijalnim vještinama, jednostavno program koji treba podržati i pohvaliti, zaključio je Tihomir Hider, ravnatelj OŠ Blage Zadre, Vukovar,


Priča još nema sretan kraj, budućnost je spomenutih aktivnosti upitna jer sredstava je ponestalo, a novih natječaja nema.


- Sad smo već krenuli s kampanjom "čini pravu stvar" kako bi omogućili sredstva za nastavak ovog projekta, rekao je Zoran Arančić, pedagog u poludnevnom boravku.


Gdje sustav zakaže, mali ljudi ispišu velike priče, nadaju se u Leptirićima da će i njihova imati sretan završetak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!