Kokolingo - prva digitalna logopedska vježbenica za najmlađe

17.08.2021.

14:39

Autor: K.D./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Kokolingo

Kokolingo

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U Hrvatskoj je razvijena prva digitalna logopedska vježbenica, simpatičnog naziva Kokolingo. Prof.dr.sc. Miroslav Vrankić s Tehnološkog fakulteta u Rijeci, kaže kako djeca ovu vježbenicu percipiraju kao veselu i zabavnu igricu, no zapravo je puno više od toga.

- Kokolingo je pažljivo osmišljena vježbenica, koja omogućava da djeca ispravljaju izgovor nekih glasova koje ih muče, kazao je Vrankić u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" i dodao kako u praksi to funkcionira jednostavno – djeca rade ili s roditeljem kod kuće, ili s logopedom.

- Prvo se ode na web stranicu i registrira – registracija je besplatna, i onda zapravo birate glas koji ćete vježbati. I onda vam gusar Srećko objašnjava kakva je to poteškoća i kako se to treba ispravljati. Nakon toga kreće vesela avantura – dijete uz pratnju roditelja ili logopeda rješava razne vježbe i igra razne igrice, a paralelno puni izgovara riječi koje u sebi sadrže taj glas, objasnio je Vrankić.

Logopedima je Kokolingo koristan dodatni alat za rad s djecom, kaže Vrankić.

- Često je teško zadržati pažnju djeteta na logopedskoj terapiji, i ponekad djeca nemaju motivacije. Kokolingo im zvuči kao nagrada – oni trebaju vježbati, ali vježba je takva da igraju igricu, i to je njima super. Tako olakšavamo posao samom logopedu, koji se malo manje mora mučiti s motivacijom, ističe.

Važno je naglasiti kako ova igra nije zamjena za logopeda – ona je ključni sudionik koji prati dijete. Vježbenica mu samo pomaže da kvalitetnije odradi posao.

- Ono što je velika pomoć logopedu, je to što djeca mogu kod kuće više vježbati. Da bi dijete uspjelo u ispravku izgovora, mora puno vježbati, kaže Vrankić. Ističe kako su povratne informacije od strane roditelja i struke jako dobre.

Do sada je na Kokolingu registrirano preko 6 tisuća korisnika, uključujući roditelje i logopede. Vrankić kaže kako su dobili i veliko priznanje struke za ovu igricu.

- Od Agencije za odgoj i obrazovanje smo dobili pozitivno mišljenje. Kokolingo je uvršten i u dodatne obrazovne materijale. Tko god hoće s njim raditi, može biti potpuno miran, kaže Vrankić.

Na razvoju igre je sudjelovalo preko 20 ljudi, pri čemu je najvažniji bio tim logopeda iz cijele Hrvatske koji je vodio razvoj Kokolinga. Vrankić kaže kako će se s vremenom u Kokolingo dodavati nove aktivnosti zanimljive djeci, a u bližoj budućnosti planira se i razvoj verzija igrice za poljsko, britansko, te američko tržište.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!