Dijabetes i gripa - zašto je važno cijepiti se?

30.11.2021.

08:00

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.G.

Marija Bubaš i Zrinka Mach

Marija Bubaš i Zrinka Mach

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

"Ove sezone nosi se zdravlje - Cijepi se protiv gripe!" javnozdravstveni je projekt koji je pokrenula Udruga poslodavaca u zdravstvu zajedno s Ministarstvom zdravstva i drugim partnerima. U kampanji sudjeluje i Hrvatski savez dijabetičkih udruga kao partner i najveća udruga osoba s kroničnim nezaraznim bolestima.

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a, govoreći o cijepljenju protiv gripe rekla je da potrošnja cjepiva dobra, što govori da su građani osviješteni i da vjeruju cjepivu.

- Edukativni projekt kao što je "Ove sezone nosi se zdravlje" podsjeća nas na COVID, ali i gripu, te štetne učinke koje dijele obje bolesti. Ovim projektom naglašavamo da je potrebno misliti kako su dijabetes i plućne bolesti podloga za razvoj teške kliničke slike i komplikacije koje slijede, a uzrokovane su gripom. Zato je dobro cijepiti se, rekla je Bubaš.

Dodala je kako je cijepljenje protiv gripe počelo te se provodi paralelno s cijepljenjem protiv COVID-a. Standardno cijepljenje protiv gripe provodi se u ambulantama liječnika obiteljske medicine. HZJZ i županijski zavodi za javno zdravstvo omogućuju cijepljenje protiv gripe u svojim epidemiološkim ambulantama gdje se može cijepiti i protiv koronavirusa.

- CDC je rekao da se može u isto vrijeme, samo u drugo anatomsko područje, primiti cjepivo protiv COVID-a i cjepivo protiv gripe, rekla je Bubaš.

Zrinka Mach, predsjednica nacionalnog saveza dijabetičkih udruga, rekla je kako je za dijabetičare prevencija gripe veoma važna.

- Osobe sa šećernom bolesti trebale bi se cijepiti protiv svih respiratornih bolesti jer su u povećanom riziku za razvoj teških oblika, hospitalizacije, potpore kisikom, mehaničke ventilacije i povećane smrtnosti. Moramo znati da je tri do šest puta veći rizik kod osoba sa šećernom bolesti da će završiti u bolnici, da imaju četiri puta veći rizik da će završiti u jedinici intenzivnog liječenja i šest puta veći rizik da će imati smrtni ishod u odnosu na osobe koje nemaju šećernu bolest, rekla je Mach i pozvala sve dijabetičare, koji to već nisu učinili, da se cijepe protiv gripe.

Ako dijabetičar dobije gripu, važno je da se javi svom liječniku obiteljske medicine, eventualno dijabetologu. Vrlo je važno paziti na vrijednosti šećera u krvi te prilagoditi terapiju u dogovoru s liječnikom.

- Uzima se standardna terapija, a ako se stanje pogoršava uzimaju se antivirusni lijekovi, antibiotici, rekla je.

Kronični bolesnici mogu se cijepiti protiv gripe besplatno, dok ga ostali mogu kupiti u ljekarni te se cijepiti kod liječnika obiteljske medicine.

- Gledajući prošlu godinu, uz visoku potrošnju cjepiva, vidi se da smo uz pridržavanje epidemioloških mjera stavili gripu pod kontrolu i to nam je poruka i za ovu sezonu. Čini mi se kao da ljudi smatraju da su  zakasnili s cijepljenjem ako se nisu cijepili u listopadu i studenom, ali dapače mogu se cijepiti i u prosincu i siječnju. Vrhunac gripe čeka nas u veljači. Do sada je bilo detektirano do 180 slučajeva, rekla je Bubaš dodajući kako je gripa sada po svojoj aktivnosti na međusezonskoj razini.

Govoreći o podacima za prošlu godinu, Bubaš je rekla da je prosjek oko 300.000 oboljelih i do 300 smrtnih slučajeva.

- To je prosjek, mi nismo do sada pratili gripu kao što se prati COVID-19.

Bubaš je rekla kako je ove godine nabavljeno više cjepiva. Ne isporučuje se cijela količina odjednom nego u valovima.

- Ako taj čas u apoteci nije bilo cjepiva za kupiti, već sljedeći tjedan ili za 10-ak dana ono je tu. Svaki mjesec dolazi. Ukupna količina koja dolazi ove godine je 600.000 doza. Cjepiva ima sasvim dovoljno. Kad bi se sve to potrošilo, bilo bi sjajno.

Bubaš je rekla da su trenutno zabilježeni sojevi gripe A i H1N1.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!