Lopovi u niskom startu, zaštitite se protuprovalnim vratima - i dobrim susjedima

17.12.2021.

07:00

Autor: HRT/Dobro jutro, Hrvatska/K.D.

 Velimir Tišma, voditelj Službe prevencije PU Zagrebačke

Velimir Tišma, voditelj Službe prevencije PU Zagrebačke

Foto: HRT / HTV

Građani javljaju kako su se u istočnom dijelu grada, odnosno u Sesvetama zaredale provale u kuće i automobile. Velimir Tišma, voditelj Službe prevencije PU Zagrebačke, kaže kako se ipak ne događa ništa dramatično. 

- Naprotiv, bilježimo manji broj evidentiranih kaznenih djela u odnosu na jedanaest mjeseci prošle godine. Kod provala u domove to je čak 305 kaznenih djela manje u odnosu na prošlu godinu, objašnjava Tišma.

Kaže kako su za netočne glasine većinom zaslužne društvene mreže, gdje građani to komentiraju kroz razne grupe.

- Na taj način se stječe dojam da tih kaznenih djela doista ima puno više u odnosu na samu policijsku statistiku. Naime, također je važno napomenuti našim građanima da, ukoliko imaju saznanja da je neko kazneno djelo počinjeno, to i prijave.

Ako građani primijete sumnjive aktivnosti u svojoj okolini, savjetuje da uvijek prvo upute poziv policiji na 192.

- Mi provjeravamo sve te dojave koje zaprimimo tako da pošaljemo policijsku ophodnju. Ako nešto povezujemo s kaznenim djelom, tada slijedi kriminalističko istraživanje s naše strane, kaže Tišma.

Za nadolazeće blagdane mnogi će građani otputovati i ostaviti svoje domove nezaštićenima od potencijalnih provala. Tišma ističe kako je u takvim situacijama jako važno imati dobre odnose sa susjedima koji bi mogli pripaziti na stan dok nas nema. Druga važna stavka je mehanička i tehnička zaštita.

- Trebalo bi ugraditi protuprovalna vrata i na taj način smanjiti mogućnost da postanete žrtva provalnika. I niz drugih aktivnosti – od ugradnje video nadzora, pa do rešetki na prozorima kod objekata u prizemlju, kaže.

Provalnici, kaže Tišma, najčešće provaljuju u stanove i kuće tijekom jutra ili dana.

- Počinitelji ulaze na ulazna vrata, lome cilindar i bravu, preturaju stvari u obiteljskom domu i traže novac ili skupocjeni nakit. To je najčešće njihova meta u takvim situacijama, objašnjava.

Dodaje kako su stanovi u zgradama i obiteljske kuće podjednako meta provalnika.

Kaže kako video nadzori policiji uvelike olakšavaju posao.

- Video zapis nam pomaže u identifikaciji počinitelja i to je alat koji nam pomaže u kriminalističkom istraživanju, ističe. Naglašava kako je policija u posljednjih 11 mjeseci podigla djelatnost otkrivanja počinitelja na 60 posto.

- Gdje god dolazi do smanjenja kaznenih djela, ostaje nam dovoljno prostora da se pozabavimo istraživanjima i počinjenim kaznenim djelima. Na taj način i dižemo tu otkrivačku djelatnost. Stoga je važno i da nam građani prijave kazneno djelo, da ne sumnjaju kako ono neće biti riješeno, zaključuje Tišma. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!