"Tri dana, tri vrha"

29.05.2022.

07:00

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

"Tri dana, tri vrha"

"Tri dana, tri vrha"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U Lici se ovog produženog vikenda odvija zanimljiva trodnevna planinarska avantura naziva "Tri dana, tri vrha". Naime, TZ općine Plitvička Jezera, TZ grada Gospića te općina Udbina udružile su se kako bi posjetiteljima pripremile ovaj zanimljivi program. 

- Ovo je jedan paket koji će našim posjetiteljima ponuditi produljeni boravak. Obogatili smo našu ponudu – tu su prekrasna Plitvička jezera, ali želimo pokazati da postoji još destinacija na samo 40 minuta vožnje, objašnjava Boris Luketić iz TZ općine Plitvička jezera. Plan za prvi dan je, dodaje, obići vrh Mrsinj u Korenici, a naredna dva dana slijede vrh Ozeblin u Udbini, te brdo Oštra u blizini Gospića.

Što se tiče gostiju, Luketić ističe kako će s krajem svibnja biti ostvaren duplo bolji rezultat u odnosu na prošlu godinu.

- Prošle godine smo imali 15 tisuća, a ove godine 31 tisuću noćenja. Prošle godine je bilo čak 10 tisuća domaćih posjetitelja, a ove godine ih imamo najviše iz naših susjednih država. Nažalost, u ovoj situaciji još uvijek nemamo previše posjetitelja iz Azije, ali i oni pomalo dolaze. Vjerujem da će se do kraja godine situacija popraviti po tom pitanju, dodao je.

Događanje "3 dana, 3 vrha", kaže, bila prilika da produlje boravak gostiju na tom području, s obzirom na činjenicu da ih većina ode nakon posjete NP Plitvička jezera.

- Ostale destinacije nisu tako daleko – turistima vožnja od sat vremena ne predstavlja ništa, a naše susjedne općine stvarno imaju što za ponuditi, smatra.

Direktorica TZ grada Gospića Maja Strilić kaže kako je do udruživanja tri općine krenulo odmah nakon odobrenja Ministarstva turizma.

- Cilj je bio da pokušamo usmjeriti goste i na druge općine, ponudimo novi turistički proizvod i radimo na promociji zajednice. Gradu Gospiću udruživanje, napominje, donosi samo dobre stvari. „Zajedno smo u ovih godinu dana izdali i promotivni film, a udružili smo se pod nazivom „Lika je lik“ – u Lici to znači kako je Lika lijek, rekla je.

Trodnevni program, dodaje Strilić, zamišljen je na način da se posjetitelji u tri dana popnu na tri, većini relativno lagana, vrha.

- Nismo htjeli staviti najveće vrhove u Lici da im ne bude prenaporno, te da mogu povesti cijelu obitelj. Mislim da smo uspjeli i da će sve biti u redu. Imamo i alternativne programe i za medije i goste. Nadamo se dobrom vremenu i da će gosti otići zadovoljni, kaže.

U slučaju Udbine, načelnik općine Udbina Josip Seuček naglašava kako im je udruživanje u ovakav projekt pomogao, ali i kako postoji velika želja i nada za otvaranjem vlastite turističke zajednice. U Udbini, prekrasnom, a najmanje poznatom dijelu Like, zaključuje, može se posjetiti Crkva hrvatskih mučenika, mnoštvo OPG-ova, te kuće za odmor kojih je u posljednje vrijeme sve veći broj.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!