Tina je slikovnicom prikupila 60 tisuća kuna za Dječju bolnicu

08:14 / 22.02.2022.

Autor: Odri Ribarović

Tina Gams-Fučić

Tina Gams-Fučić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Ususret svečanoj dodjeli priznanja "Ponos Hrvatske", koja će se održati 1. ožujka u HRT-u na Prisavlju, svakoga dana u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska objavljujemo reportažu o jednom od dobitnika. Ove ih je godine 12, a danas predstavljamo Tinu Gams-Fučić s Cresa.

Zaigrana i dobrodušna kao da je i sama dijete, Tina Gams-Fučić s djecom se druži i za djecu piše. Njezine „Sjajne poruke za djecu i odrasle" - ručno nacrtana slikovnica s više od 20 priča u rimama oduševila je i male i velike, i rasprodala se u 14 dana. 


- I onda sam rekla - ali sad 'ajmo nešto još više. Kako ide ona pjesma, "I to mi nije bilo dosta..." Onda sam rekla - 'ajmo skupiti s tom slikovnicom za nekog kome to stvarno treba, i to su bila djeca u bolnici Kantrida. Mi na Cresu isto gravitiramo prema toj bolnici, kaže Tina.


Prodajom slikovnice prikupila je 60 tisuća kuna za kupnju mobilnog ultrazvučnog aparata za Dječju bolnicu Kantrida. 


Pomogla joj je i Primorsko-goranska županija, jer dobar glas daleko se čuje...


- Zovu se "Sjajne poruke" zato što svaka pjesma ima neku moralnu poruku koja je moćna, ali isto tako pitko napisana tako da ih mogu djeca lagano probaviti. To su poruke o prijateljstvu, o ljubavi, o nenasilju, o tome koliko vrijedi svaki ljudski ili bilo koji drugi život, kaže Tina.

Humanost Tinu pokreće više od pola života

Humanost Tinu pokreće više od pola života

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Humanost ju pokreće više od pola života. Sudjelovala je i u projektima za pomoć djeci u Indiji i Keniji, ali ni tu nije stala.


- U Gambiji smo imali projekte sađenja krumpira da oni sami mogu doći do hrane. I još uvijek sudjelujem s Janom Dular, ona je u Malaviju, gdje isto suportiramo nezbrinutu djecu s posebnim potrebama, gdje isto oni sami odrađuju stvari jer nam nije cilj da nahraniš, pa opet nahraniš, nego da naučiš loviti ribe - ona stara poslovica. Tako da to je svakako u meni, i to radim onako spontano, ističe Tina.


Spontano i s lakoćom, poput svakodnevnih susreta s mještanima i znancima u gradu Cresu. Naš najveći otok već joj je dugo u srcu, na njega je stigla iz Ljubljane - kao creska nevjesta. Ali, kada je o Tini riječ, ni to nije sve - po baki ima i dalmatinske gene.


- Imam jako nestašne tabane, tako da mislim da nikad neću baš preduboko korijenje pustiti, kaže.


Osim kada je humanost u pitanju:


- Mislim da su djeca definitivno naša budućnost. To se možda čuje kao malo istrošena rečenica, ali djeca koja su sad ovdje definitivno će za 10 godina biti negdje drugdje. Bit će na pozicijama, upravljat će svijetom, i nije svejedno kako djecu odgajamo. A i pošto su djeca najranjivija grupa od svih, onda je najveća investicija srca, energije i svega - uložiti upravo u njih.

S djecom treba razgovarati, dati im podršku i sigurnost

S djecom treba razgovarati, dati im podršku i sigurnost

Foto: HRA / HRT

Tina nikad ne staje. Kaže, u planu ima treću knjigicu. 


- S njom isto mislim napraviti jednu veliku stvar koja je za sada još tajna. Htjela bih da je uglazbe Tedi Spalato i Gibonni. I tako - treba vjerovati u čuda, jer ako ne vjerujemo, ona se nikad ne mogu dogoditi, poručuje.


Pogotovo kada im, poput Tine, srčano idemo u susret!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!