Zapamtite ih, oni su ponos Hrvatske!

18.02.2022.

08:59

Autor: Vesna Mimica/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Gimnastički klub Petrinja

Gimnastički klub Petrinja

Foto: HRT / HRT

Ususret svečanoj dodjeli priznanja "Ponos Hrvatske" danas su u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" predstavljeni članovi Gimnastičkog kluba Petrinja. 

Samo desetak minuta prije nego što je završen trening, prisebnost trenera i jednog roditelja spasila je djecu gimnastičkog kluba Petrinja. No bez obzira na potres, šok, razrušenu dvoranu, ovi sportaši nastavili su s radom. Ne možemo stati, kaže nam trenerica i osnivačica ovog gimnastičkog kluba Gordana Jambrović Žugaj. Kad djeca to žele, mi ne možemo stati.

- Mi smo tu svi jedna velika obitelj. Svatko svakom pomaže, svi smo u grupama međusobno, kad se kaže - trebamo pomoć, svi su tu - kaže trenerica.

A kada uđete u šator gimnastičkog kluba Petrinja, sve odiše veseljem i velikom voljom za rad. Nije tu riječ o postizanju rezultata iako, skromno nam kažu, u sva tri programa, apsolutnom, slobodnom i obveznom, u svim kategorijama po godištima, klub ima ili prvake ili osvojene medalje.

Svakodnevno vježba 220 sportaša u dobi od 3 do 27 godina.

Nakon potresa aktivirala se gimnastička zajednica cijele Hrvatske i priskočila u pomoć. Gimnastički klub Trešnjevka ponudio je dvoranu, a Tehnička škola iz Siska kombi Svaki se dan putovalo na trening. No i drugi su gradovi bili voljni pomoći vrijednim gimnastičarima, pa su se rezultati nizali. Hrvatski Olimpijski odbor postavio je šator i petrinjska gimnastika vratila se kući.

Matija Slanac učenik je trećeg razreda 1. osnovne škole Petrinja i vježbati je počeo jer se njegova sestra bavi gimnastikom. Kaže, želi biti prvak na ručama, konju, parteru, karikama i preči.

Ljepotu i gracioznost pokreta Mia Jambrović, učenica 2 razreda 2. Osnovne škole Petrinja, zahvaljuje činjenici da je od 2 godine u dvorani s roditeljima koji su treneri.

- Prohodala sam u dvorani - smije se osmogodišnja Mia. I ona, naravno, ima želju biti prvakinja - u parteru.

Odrasli natjecatelji u klubu poput Filipa Šuprine pripremaju se za trenersku karijeru. Ovaj student KIF-a bio je očaran vještinom parkoura. No shvatio je na vrijeme da samo dobrim treningom može svladati tu i druge vještine. Upisavši Kineziološki fakultet sve je bliže željnom zanimanju trenera gimnastike. Filip ima jednostavnu želju:

- Biti primjer djeci kao gimnastičar i s rezultatima svojim i u teškim trenucima, kao što je bio ovaj, 29.12., da se može raditi na tome i biti bolji - kaže.

Nema ovdje stajanja, vikanja ili napetosti.

- Jednostavno je, ovaj klub je preveliki i predobar da bi se stalo. Tu su djeca koja imaju nekakve svoje ciljeve. Želja i volja je svaki dan na treningu vidljiva, od onih najstarijih do najmlađih od tri godina koji čekaju upis, tako da jednostavno to je to, jednostavno je, radi se - kaže trenerica Jambrović Žugaj.

No sve je želje i nade gimnastičkog kluba Petrinja s osmijehom sažela Leona Posavac, učenica opće gimnazije Petrinja.

- Taj potres isto stoji kao neka motivacija, da zapravo možemo nastaviti, da nas ništa ne može, kako bih rekla, oboriti i da nam stoji kao neki podsjetnik, na sve što smo preživjeli i da uvijek možemo biti bolji - poručuje Leona.

Zapamtite ih. Oni su ponos Hrvatske!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!