Petra Nola Fuchs: Oralno zdravlje u Hrvatskoj je na jako niskim granama

16.05.2022.

10:50

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Petra Nola Fuchs

Petra Nola Fuchs

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Dentalna prevencija iznimno je važna od najranije dobi, a čini kako su posljednjih godina i roditelji i djeca postali svjesniji važnosti njege i brige o vlastitim zubima. U tome veliku ulogu igraju preventivni programi Stomatološke poliklinike Zagreb, posebice usmjereni na djecu. Dr. sc. Petra Nola Fuchs, ravnateljica poliklinike, danas je u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" rekla kako se ti programi u Zagrebu provode već 15 godina i obuhvaćaju djecu predškolske i školske dobi.

- Najviše obuhvaćamo djecu iznad 4 godine jer su malo kooperativniji i malo svjesniji svojih bolova. Školsku dob obuhvaćamo u tri razine – u prvom, četvrtom, i sedmom razredu osnovne škole, kako bi se mogli uspoređivati sa svim nekim epidemiološkim mjerama u svijetu, objašnjava.


Prije pandemije COVID-a preventivni pregledi obavljali su se u školama i vrtićima, a danas roditelji svoju djecu vode u polikliniku. 


- To se pokazalo vrlo uspješnim. Kad se već pomuče doći kod nas, te kad djeca vide ugodno okruženje i da nije opasno, onda su vrlo voljni doći kasnije i na daljnje potrebne sanacije.


Nola Fuchs ističe tri važne stvari kod dentalne prevencije – pravilnu higijenu zubi, pravilnu prehranu, te redovit odlazak stomatologu. 


- To nije tako komplicirano provoditi kod kuće. Bitno je samo shvatiti da će vam promjene koje nećete sada učiniti na svom djetetu kasnije učiniti puno veće probleme. Pozivam roditelje da se odazovu na te naše preventivne preglede, koji nisu bolni i komplicirani, te se održavaju subotom kada nema ostalih pacijenata u ustanovi. Jednom kad se na to nauče, to im postane navika, ističe.


Kaže kako je u Hrvatskoj oralno zdravlje „na jako niskim granama“, ali dodaje kako se sve može popraviti.


- Kad djeca dođu kod nas, imaju mogućnost doći na sanaciju. Tu i roditelji i djeca čuju edukaciju, kako provoditi higijenu, i onda tu djecu dovode redovno. No, roditelji koji nisu zainteresirani za oralno zdravlje ne dođu s djecom na preglede – i onda ta djeca, koja najviše trebaju pomoć, ne dobiju ju.


Dodaje kako, umjesto da se djeca uspavljuju slatkim napicima i mlijekom, postoje mnogo bolje metode. 


- Imate četkicu koju stavite na prst, i možete djetetu i kad zaspe prednje zubiće lagano očistiti. Nekad je, kod male djece od godine dana, dovoljno uzeti gazu s toplom vodom pa prebrisati zube, ali ne smijete ga ostaviti da zaspe s bočicom Čokolina ili slatkim čajem, jer ćete kasnije imati puno većeg problema, napominje.


Što se tiče ortodoncije, kaže kako bi s njom trebalo krenuti već kod izmjene mliječnih i trajnih zubi, po preporuci svog općeg stomatologa. 


- Prvi osnovne bio bi dostatan da se dođe – onda idu pregledi, a ortodont će sam odrediti je li potrebno i kada je potrebno ući u terapiju. Djeca bi jednom godišnje trebala doći na pregled, ako je uočena bilo kakva mogućnost da imaju nekakvu malformaciju čeljusti.


Preventivni programi Stomatološke poliklinike Zagreb, kaže Nola Fuchs, traju cijelu godinu. 


- Godišnje obuhvatimo dvadesetak osnovnih škola, i desetak vrtića. Oni dobiju točan raspored poziva, svoju grupu i vrijeme, i onda su pozvani da dođu. To je jako veliki broj djece, i svi nakon pregleda dobiju nalaz na adresu škole. Također, nakon pregleda dobiju i termin za sanaciju, besplatno i bez uputnice. Cjelokupni program sufinancira grad Zagreb i Gradski ured za zdravstvo, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!