Đana Atanasovska: Naše malo nekome je jako puno

14:46 / 15.02.2022.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Zaklada Nora Šitum pomaže oboljeloj djeci

Zaklada Nora Šitum pomaže oboljeloj djeci

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT/YouTube

Zaklada "Nora Šitum" na svojoj je Facebook stranici objavila spot povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti. Cilj spota je poruka kako je potrebno vrlo malo da se život iz lijepog pretvori u nešto tužno kao što je bolest. 

- Spot je ujedno i poziv na donacije, jer se zaklada financira isključivo donacijama fizičkih i pravnih osoba. Sve donacije koristimo za financijsku pomoć oboljeloj djeci i njihovim roditeljima, rekla je ravnateljica zaklade Đana Atanasovska u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

U Hrvatskoj, u prosjeku, od malignih bolesti oboli između 100 i 120 djece.

- Liječenje je dugotrajno i proces izlječenja traje i do 5 godina, kaže Atanasovska, te dodaje kako je o postocima izliječene djece nezahvalno govoriti.

- To su te nesretne prognoze. Svake je godine drugačije, ali nasreću, još uvijek se kemoterapijom veliki dio djece uspješno izliječi.

Terapije su skupe, a pred roditeljima se ponekad nađe i odlazak u inozemstvo u svrhu liječenja njihovog djeteta. Atanasovska kaže kako u Hrvatskoj samo liječenje ne košta ništa, no velik je trošak svih popratnih aktivnosti.

- Kao što je boravak roditelja u Zagrebu, jer nerijetko su obitelji iz cijele Hrvatske. Morate biti i po godinu dana uz svoje dijete i iznajmiti stan. Tu su i troškovi hrane i nečega što ćete djetetu donijeti u bolnicu. Kada je nužno liječenje izvan Hrvatske, u slučaju da HZZO to ne pokriva – što znamo da je često slučaj, onda uskače i zaklada i druge udruge organiziranjem humanitarnih akcija, da bi se dijete uspjelo poslati van granica Hrvatske i pružiti mu šansu za ozdravljenje, objašnjava.

Roditelji oboljele djece često se bore i s administrativnim problemima, poput otvaranja odvojenog računa u banci u svrhu organiziranja humanitarne akcije za dijete.

- Papirologija je jako nezahvalna i ima je jako puno. Zakon o humanitarnoj pomoći se jest promijenio, i donio je puno toga dobrog, ali ostali su još neki nedostaci – s tim se svi snalazimo kako god znamo i umijemo, kaže Atanasovska.

Ističe kako, nakon dugotrajnog liječenja djeteta u bolnici, povratak u svakodnevni život nikako nije lak.

- Uvijek preostaje period resocijalizacije takve djece, često i roditelji žive pod nekakvom stigmom – često imate poglede na ulici na glavice bez kose. Proces uključivanja u nastavak nekakvog normalnog života je isto dugotrajan za cijelu obitelj, napominje Atanasovska.

U rad zaklade, kaže, svi zainteresirani građani mogu se uključiti posjetom web stranice zaklade www.norasitum.com – tamo se mogu više informirati o radu zaklade i donirati.

- Naše malo nekome je jako puno, zaključuje.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!