Primjena bioloških lijekova u liječenju koronavirusa

17.02.2022.

12:19

Autor: Dobro jutro, Hrvatska

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Biološki lijekovi proizvedeni su visoko sofisticiranom tehnologijom iz živih organizama, a riječ je o protutijelima na određene proteine i supstancije. Već 20 godina primjenjuju se u reumatologiji, a u posljednje vrijeme spominje se njihova primjena i u liječenju COVID-19 infekcije.


Galerija
Ana Gudelj Gračanin, internist, reumatolog i klinički imunolog, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT
Gostovanje Ane Gudelj Gračanin u Dobro jutro, Hrvatska, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

- Odnedavno imamo biološke lijekove, odnosno protutijela na s šiljak koronavirusa, koji su dostupni u liječenju COVID infekcije. Protutijela na koronavirus sprječavaju vezanje virusa na stanicu, a samim time i njegov loš učinak, objašnjava Ana Gudelj Gračanin, internistica, reumatologinja i klinička imunologinja.

- Protutijela na koronavirus indicirana su kod svih kod kojih očekujemo teži oblik COVID infekcije, a riječ je o starijima od 65 godina, osobama koje boluju od šećerne bolesti, arterijske hipertenzije i koji su imunokompromitirani, kaže Gudelj Gračanin i dodaje kako su u Hrvatskoj za primjenu odobrena četiri protutijela na koronavirus.

- Zasad imamo dobra iskustva, ali riječ je o malom broju bolesnika, a indikaciju za njihovu primjenu donose i potpisuju dva specijalista, dodala je.

Biološki lijekovi primaju se jednokratno u bolnici, te se bolesnici nakon nekoliko sati otpuštaju kući. Gudelj Gračanin je istaknula i kako je važno što ranije prepoznati bolesnika i uputiti u nadležni respiracijski centar kako bi specijalisti procijenili ima li indikacije i potrebe za primjenom bioloških lijekova.

- Važno je naglasiti da se primjena preporučuje što prije nakon nastanka simptoma, najkasnije do 10. dana, ističe.

Kao veliku prednost bioloških lijekova Gudelj Gračanin ističe njihovu učinkovitost.

- Djeluju ciljano na određene proteine – u reumatologiji to su proupalni citokini, a u području COVID infekcije to je s-šiljak koronavirusa, kaže i objašnjava kako je s-šiljak površni dio koronavirusa koji omogućuje vezanje virusa za stanicu.

- Nakon tog vezanja slijedi cijeli niz loših događaja koji dovodi do infekcije. Kada protutijelo djeluje na taj s-šiljak onemogućuje se vezanje koronavirusa za stanicu, dodaje.

Najveći problem kod koronavirusa je to što on brzo mutira, te se proizvodnja protutijela nalazi pred velikim izazovom.

- Određena protutijela učinkovita su samo za određene mutacije. Situacija se, nažalost, brzo mijenja, a proizvodnja protutijela zahtijeva određeno vrijeme, to je možda najveći problem – pratiti epidemiološku situaciju i mutaciju koja prevladava u određenom području, ističe Gudelj Gračanin.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!