Zamrlo središte Osijeka

09.03.2023.

07:00

Autor: Hrvoje Šimunović/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Zamrlo središte Osijeka

Zamrlo središte Osijeka

Foto: HTV / HRT

U Osijeku je nedavno raspisan natječaj za zakup poslovnih prostora u vlasništvu Grada. Iako je zanimanje potencijalnih zakupnika dobro, na središnjem trgu i u obližnjim ulicama još uvijek ima praznih lokala koji narušavaju sliku gradskoga središta. 

Za neke je Osječane središte grada onakvo kakvo bi i treba biti, dok drugi drže da bi centar trebao biti osobna karta i žila kucavica slavonske metropole.


- Najgore je sad kad su svi ti otišli lokali u velike centre. To je meni zapravo žao. Kad netko dođe u grad da se ne može... Pet lokala, svi su prazni.


- Ja sam iz starije generacije, mi smo išli na Korzo i to je bilo dobro.


- Kad dolaze turisti kruzerima ili autobusima zna se desiti da u nedjelju u podne nemaju gdje što pojesti.


Ipak, zanimanje za lokale u vlasništvu Grada je dobro, a cijene najma nisu se mijenjale od 2014. godine.


- Od 20 poslovnih prostora najpovoljniji ponuditelji su odabrani za 13 poslovnih prostora, 7 je ostalo nezakupljeno. Dakle, ti poslovni prostora će biti predmetom sljedećeg natječaja koji će biti vjerojatno za 2-3 mjeseca, rekla je Sanda Pašuld, dipl.iur./pročelnica Upravnog odjela za gospodarenje imovinom i vlasničko-pravne odnose, Grad Osijek


Milena Cesar već 21 godinu u najmu je gradskoga lokala u središtu grada. Zadovoljna je uvjetima i cijenom mjesečnog najma od 135 eura.


- Dolaze, i nove mušterije i stare. Svi me vrlo brzo nađu. Tu sam- Župni ured, katedrala, centar grada, vrlo blizu i što mi je bitno parkirno mjesto je ispred radnje da ljudi imaju gdje parkirati kazala je Milena Cesar, vlasnica krojačkog salona.


Zahvaljujući fiksnoj cijeni najma prostora i stabilnoj bazi mušterija, obrtnici u osječkome pothodniku troškove poslovanja imaju pod kontrolom.


- Da se ne isplati vjerojatno ne bi bila 12 godina ovdje. Ljudi, istina, dolaze ciljano, a najam nije toliko previsok da se ne može podnijeti, rekla je Anica Pucek-Đuretić, vlasnica obrta za popravak i izradu odjeće, obuće i galanterije.


Osječko gradsko središte odavno nije onakvo kakvim ga pamte stariji naraštaji, no zanimanja poduzetnika za najam lokala u gradskome vlasništvu ne manjka. Preostaje vidjeti kako će se razvijati gospodarski potencijali, a s njima i buduća ponuda sadržaja u centru Grada na Dravi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!