Zašto kasni izmuljivanje Trakošćanskog jezera?

12.12.2022.

07:00

Autor: Ivica Grudiček/Plodovi zemlje/HRT

Umjesto vode - obilna vegetacija

Umjesto vode - obilna vegetacija

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Projekt izmuljivanja Trakošćanskog jezera vrijedan gotovo 15 milijuna kuna, koji je počeo krajem studenoga prošle godine, neće biti dovršen u predviđenom roku. Iako se projekt pripremao čitavo desetljeće, izvođač radova naišao je na probleme zbog previše mulja. Završetak radova s nestrpljenjem iščekuju i ribiči koji su prije godinu dana riblji fond izmjestili u obližnja jezera. 

Iako smo već prema planu i projektu Hrvatskih voda trebali vidjeti gotovo očišćeno Trakošćansko jezero - ono još izgleda poput zarasle zagorske savane. Umjesto vode - obilna vegetacija.


- Projekt Trakošćanskog jezera dosta je kompleksan. Napravljeni su istražni radovi, što se ticalo projektne dokumentacije, izrađena je, međutim, kad se jezero ispustilo, vidjelo se da je razina podzemne vode jako visoka, da je konzistencija mulja žitka. Jednostavno, trebalo je još pričekati neko vrijeme da se to malo ocijedi. Pokušali smo prokopati ocjedni kanal kroz jezero, objašnjava Branko Perec iz Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu.


Zbog visoke razine podzemnih voda te goleme količine mulja - radovi teku, ali otežano, svjedoči izvođač Boris Rauš. Nedavno mu je jedan od bagera zakopan u mulju.


- Ima više sedimenta nego što je bilo planirano. Tu ga je 3,3 metra, dolje ga ima puno više, nismo još došli do dna, ali ima ga puno više. Sad radimo prilaznu cestu do ispusta. Tamo ćemo poslije početi s iskopom sedimenta, kaže Rauš.


Planirani završetak radova trebao je biti početkom zime ove godine. No sve je prolongirano zbog ogromne količine sedimenta, odnosno mulja, do 23. veljače 2023. No i taj bi rok mogao biti probijen ako vremenski uvjeti idućih mjeseci budu loši. 


- Najveći nam je problem što je jezero puno vode. Sediment je ispunjen vodom, ističe Rauš.


Još su prošle godine lokalni ribiči upozoravali da izmuljivanje, kao i premještanje ribljeg fonda, baš i neće teći glatko. Posla je bilo mnogo. Autohtona riba je premještena u obližnje ribnjake, dok su alohtone vrste zbrinute u Agroproteinki. Ubrzo je zaključeno da ipak riblji fond neće biti sačuvan prema planu te da će šteta biti.


Ribiči, turisti, građani - čekaju konačno izmuljivanje. Planirani iznos investicije od 15 milijuna kuna ne bi se trebao značajnije prekoračiti, a doznali smo i datum kad bi sve trebalo biti gotovo.


- Kad budu završni radovi gotovi onda se počinje s punjenjem jezera, kaže Perec.


- Nadam da će do 1. maja to biti puno, dodaje.


Tako prema posljednjem planu, ako ne bude novih odgoda - za Praznik rada ćemo uživati uz očišćeno Trakošćansko jezero puno autohtonih riba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!