Zbog iznimno visokih temperatura berba je u slavonskim vinogradima uranila mjesec dana. Nezapamćeno, kažu proizvođači. Iako loza voli sunce - ne voli sušu pa se vinogradari moraju prilagođavati promjenama.
26.08.2024.
12:26
Autor: Višnja Ružojčić/N.J./Dnevnik/HRT
Zbog iznimno visokih temperatura berba je u slavonskim vinogradima uranila mjesec dana. Nezapamćeno, kažu proizvođači. Iako loza voli sunce - ne voli sušu pa se vinogradari moraju prilagođavati promjenama.
Na vinorodne padine Brodskog Stupnika berači stižu u zoru jer već od deset ujutro sunce u vinogradu nesmiljeno prži.
- Temperature idu do 37,38 u vinogradu je čak i 42 jer su redovi tako napravljeni da zadržavaju temperaturu, rekao je Zvonko Pavošević, berač.
Grožđe je dozrelo ranije i treba ga brzo ubrati.
- Graševina se brala krajem devetog mjeseca, krajem rujna početkom desetog mjeseca. Tako je bilo, sad se to pomaknulo skoro mjesec dana, kazao je Zlatko Prebeg, Brodski Stupnik.
- To je od sunca, to je od ovih visokih temperatura koje su nenormalne. I mislim da na silu dozrijeva, rekla je Đurđica Jurković, vinogradarka i vinarka iz Brodskog Stupnika.
- Količinski je puno manje nego prijašnjih godina, ali slador i kiseline su dosta dobre pa će vina biti izvrsna, ustvrdio je Milan Stanić, vinogradar i vinar iz Slavonskog Broda.
Na kakvoću se ne žali ni Đurđica. Trud se, kaže, isplatio.
- Pokušavam u proljeće dok ima kiše, jer nema snijega, da se akumulira u zemlji što više vode, kiše, kazala je Đurđica Jurković, vinogradarka i vinarka iz Brodskog Stupnika.
Zato prve bobice oduševljavaju mirisom i svježinom.
- Pa jesam, probala sam, baš je fino, nije slatko, ali odlično je, komentirala je Viktorija Foriš, Sibinj.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora