Doktorica Bilić zbog celijakije razvila novu ljubav i strast prema kuhanju

18.05.2022.

08:33

Autor: Kod nad doma/I.Z./HRT

Doktorica Ervina Bilić

Doktorica Ervina Bilić

Foto: Kod nas doma / HRT

Doktorici Ervini Bilić celijakija je dijagnosticirana nakon godina praćenih umorom. Kada je napokon shvatila o čemu je riječ, život joj se promijenio, i to nabolje. No, na početku nije znala kako se nositi s izazovima koje celijakija donosi. 

Ervina Bilić istaknula je da je najprije dobila deset kilograma.

- Većina ljudi želi smršavjeti, ali kad ste jako, jako mršavi i kad ste bolesni i umorni, doslovce osjećate kao da ste ponovno niknuli. I to je nešto prekrasno, poručila je Ervina.

No, kao i svaka promjena, i ova je zahtijevala prilagodbu. Na početku Ervina nije znala kako se nositi s izazovima koje celijakija donosi.

- U medicinskim knjigama piše celijakija, lijek je bezglutenska dijeta. Točka. A zapravo treba biti dvotočka jer bezglutenska dijeta je vrlo širok pojam. Treba obratiti pozornost na kozmetiku, posebno onu koja ide oko usta i nehotice je pojedete, balzam, ruževe za usne, paste za zube i takve stvari. Uistinu je mnogo načina i mogućnosti kontaminacije, dodala je.

Tada je shvatila da mora promijeniti sve životne navike, ali i kuhinjske uređaje.

- Suprug i ja smo isto popodne kada smo saznali da imam celijakiju otišli i kupili jedan lonac i jednu tavu. Kupili smo i dva kilograma bezglutenskog brašna i mislili smo da je to to. Onda shvatite da morate sve promijeniti. Onda shvatite da morate promijeniti i kućanske uređaje. Ne možete mikser kojim ste pravili kolače prije celijakije sada upotrebljavati, čime god ga oprali, poručila je doktorica Ervina.

Za Ervinu celijakija nije bolest s kojom se mora boriti, nego prilika da svoju ljubav prema kuhanju pretoči u kreativne kulinarske specijalitete.

Ervina je kazala da je uvijek voljela kuhati. I onda se pojavila celijakija i dovela je u situaciju da za ono što je ionako voljela raditi, ali nije nalazila vremena, sada mora naći vremena.

Kada je sretna, kuha. Kada joj je dan težak, probleme liječi kuhanjem. Šali se da se svaka njezina emocija može prenijeti na tanjur.

- Ako je dan bio jako težak, stresan, ako sam jako umorna, onda zbilja moram nešto peći. Onda to budu kolači, mora biti nešto onako što će me okupirati, što će me potpuno ponijeti, rekla je.

Svoje originalne recepte počela je stavljati i na društvene mreže kako bi pomogla ljudima koji imaju celijakiju, ali ne znaju što kuhati.

- Da ne moram svima objašnjavati, počela sam stavljati recepte. Ali nisam ni slutila koliko će mi to veselja donijeti i koliko je lijepo kada netko napravi nešto po tom receptu. Onda sam presretna, poručila je.

Svaka životna prepreka može donijeti i lijepe stvari. Za Ervinu je to samo bila stvar perspektive.

- Znam da to može zvučati čudno, pa čak i nevjerojatno, ali recimo da me danas netko pita - bi li voljela da je nisi nikad dobila i da sve ovo nisi doživjela i naučila i uživala u tome, rekla bih - neka je imam. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!