Celijakija, na jednog prepoznatog bolesnika dolazi sedam neprepoznatih

07:00 / 03.04.2022.

Autor: Zdrav život/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Bubutu / Shutterstock

O celijakiji se premalo govori i premalo zna, iako je najčešća kronična gastroenterološka bolest. Tome u prilog govori i podatak da na jednog prepoznatog bolesnika dolazi 7 neprepoznatih. 

Celijakija je kronična autoimuna bolest koja izaziva oštećenje sluznice tankog crijeva. Uzrok nastanka poremećaja je gluten – prirodni protein kojeg nalazimo u pšenici i drugim žitaricama. Celijakiju prati niz nespecifičnih simptoma.

- Najčešće su to bolovi u trbuhu, produženi proljev, ponavljani proljev. Ali može biti i opstipacija, napuhnuti trbuh. Mogu se pojaviti i simptomi nekih drugih sustava npr. po koži, pa imamo i kožnu celijakiju. Možemo imati i povišene jetrene nalaze ili neplodnost. U podlozi različitih simptoma može biti celijakija. Osim toga, celijakija može postojati čak i bez ikakvih simptoma, objašnjava primarius Zrinjka Mišak sa Zavoda za gastroenterologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Celijakija se dijagnosticira relativno brzo i jednostavno

- Napravimo krvne nalaze. To su jednostavni nalazi protutijela na celijakiju. Ako su ona pozitivna, kod djece postoji čak i protokol prema kojemu možemo postaviti dijagnozu samo na temelju dva vađenja krvi sa dva različita protutijela. Kod odraslih se uvijek mora raditi biopsija sluznice tankog crijeva koja se radi endoskopski, što je danas rutinska pretraga i nije komplicirano, dodaje Mišak.

Ipak, veliki broj bolesnika i dalje ostaje neprepoznat, a postavljanje dijagnoze može se oduljiti i na nekoliko godina.

Bolest za cijeli život

- Baš zbog te šarolike slike se nekad ne pomisli na vrijeme. I u svijetu je neki put potrebno više godina da bi se došlo do dijagnoze. Ljudi lutaju po različitim specijalnostima, a ne pomisli se, jer su simptomi nespecifični. Druga stvar je što se do prije 30 godina mislilo da celijakija prolazi u pubertetu. Danas znamo da je celijakija bolest za cijeli život i da se može različito manifestirati. Zato što postoji celijakija koja nema simptome - može proći i neotkriveno. Zaista je istina da prepoznajemo svakog petog ili sedmog pacijenta, kaže Mišak.

Tom se problemu pokušava doskočiti probirom. Međutim, on ima određena ograničenja budući da se celijakija može javiti u bilo kojoj životnoj dobi. Zato se radi probir u rizičnim skupinama.

Bolesti koje se javljaju uz celijakiju

- Ako otkrijemo dijete koje ima celijakiju, onda roditeljima, braći i sestrama napravimo probir - odnosno odredimo protutijela. Znamo da postoje neke bolesti koje se češće javljaju vezano uz celijakiju, a to su šećerna bolest tip 1, autoimuna bolest štitnjače, autoimuna bolest jetre, sindrom Down, sindrom Tarner, sindrom Vilijams, IGA deficijencija... U tim slučajevima mi tražimo celijakiju bez obzira imalo li dijete ili odrasla osoba simptome ili ne, objašnjava.

Ovakav ciljani probir dao je bolje rezultate u detekciji bolesnika. Celijakija je doživotan poremećaj, što znači da se bolesnici moraju striktno pridržavati posebnog režima bezglutenske prehrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!